Évadzárás Kaposváron

Újra Tervezés (ÚT) a 2011– 2012-es évad szlogenje és folytatjuk a közönségkeresést – mondta a teátrum évadzáró társulati ülésén Rátóti Zoltán, a Csiky Gergely Színház igazgatója. Egyelőre nincs fenntartói ígéret a százéves teátrum hétmilliárd forint költségvetésű, épületmentő rekonstrukciójára, sőt, ebben az évben százötvenmillió forinttal kevesebbet kap a színház a várostól. Rátóti az évadot záró előadással, Tasnádi István Finitójával „üzeni”, nem szeretné, ha lejárna a mandátuma a felújítás megkezdése előtt.

2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadálymentes előadások. A Kaposvári Csiky Gergely Színház is csatlakozott ahhoz a 90 decibel elnevezésű programhoz, amely a hallássérült nézők számára jelnyelvi tolmács segítségével teszi érthetővé és élvezhetővé a színházi előadásokat. Június 3-án a halló nézőkkel együtt a La Mancha lovagját láthatták a hallássérültek, és a jövőben is tervez a színház hasonló előadásokat.


Rátóti Zoltán azzal kezdte évadértékelőjét, amire szerinte az egész társulat büszke lehet: – A befektetés évadja volt ez, és az idei is az lesz, mert mint tapasztaltátok, megtérül a befektetés. A direktor a társulat előtt az egyes darabok értékelése helyett a nézőket kereső és vonzó, sikeresnek nevezett színházi eseményekről beszélt. A nyílt napról, amelyen az érdeklődők betekinthettek a kulisszák mögé, a versnapról, a városra „szabadított” verskommandóról, a tíz felolvasó színházi produkció nem várt fogadtatásáról, a Schwajda György tiszteletére meghirdetett drámapályázatról, amelynek – mint mondta – folytatása is lesz.
Öt nagyszínpadi bemutatót tartanak majd az új évadban Kaposváron. Színre kerül Lajtai–Békeffy A régi nyár, Kay Pollak–Matuz János Amint a mennyben című műve, ősbemutatóként Háy János és Lovasi András a Kéz című darabja, továbbá Shakespeare IV. Henrik című drámája és – ha úgy tetszik, figyelmeztető üzenetként a színház felújítása elmaradásnak veszélyére – Tasnádi Istvántól a Finito című komédia.
A stúdióban ősbemutatóként láthatjuk Sofi Oksanen Tisztogatás című darabját, April Angelistől a Színházi bestiákat, Szophoklész Antigonéját, és Schwajda Györgytől A szent családot – utóbbit Schwajda Gergő állítja színpadra. A gyerekek Pán Péternek és A Pál utcai fiúknak tapsolhatnak majd.
Több bejelentés is elhangzott: a direktor szerint a színház biztonságosan működik, a béreket ki tudják fizetni, és senkit sem kell elbocsátani. Németh Virág dramaturg megválik a színháztól, Bérczes László a Bárkának mond búcsút, és előlép kaposvári művészeti vezetővé.
Szita Károly polgármester a színház gazdálkodásával kapcsolatban kijelentette: az önkormányzatnak kötelessége biztosítani a működési feltételeket, a felújítás esetleges késésével kapcsolatos igazgatói aggályra pedig akként reagált, hogy „egyszerűbb meghosszabbítani egy igazgatói mandátumot, mint előteremteni a pénzt a felújításra”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.