Évi ötezer ingatlant vesz az eszközkezelő

Nemcsak a lakáshitelesek kérhetik a devizakölcsönük árfolyamának rögzítését, hanem majdnem minden jelzáloghitelt felvevő ügyfél élhet ezzel a lehetőséggel. Az őszre felálló állami eszközkezelő évi ötezer lakás megvásárlásával segíti majd a bajba került adósokat.

Csécsi László
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentétben a sajtóban megjelent ellentmondó hírekkel, az Otthonteremtési akcióterv által kínált lehetőségek nem csak a lakáshitellel rendelkező adósok számára érhetők el – közölték tegnap a kormány képviselői. Ez azt jelenti, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitellel bíró ügyfelek is kérhetik az árfolyamrögzítést. Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke lapunknak elmondta: az adósmentésről szóló, pénteken benyújtott törvényjavaslat mindazokra vonatkozik, akiknek a lakhatása veszélybe kerülhet, amenynyiben nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket. – Ebből az következik, hogy még azok is beletartoznak a körbe, akik például autót vettek a szabad felhasználású jelzáloghitelükből, hiszen akár ők is elveszíthetik az otthonukat, amennyiben bajba kerültek – tette hozzá. Az adósokra vonatkozó törvényjavaslatok részleteit tegnap több parlamenti bizottság ülésén is napirendre tűzték. Ellenzéki kérdésekre válaszolva Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság fideszes elnöke megerősítette, hogy az árfolyamrögzítést a szabad felhasználású hitelt felvevő ügyfelek is igénybe vehetik majd.

*

Az árfolyamfixálásnak ugyanakkor vannak megkötései is. Ez a lehetőség nincs nyitva azok előtt, akiknek kilencven napnál hoszszabb ideje fennálló tartozásuk van, és azok sem kérhetik, akik épp valamelyik pénzintézet fizetéskönnyítő programjában vesznek részt vagy a kölcsönük még 2015 előtt lejár. Amennyiben a jelzálogként felajánlott ingatlanjának forgalmi értéke a hitel felvételekor meghaladta a harmincmillió forintot, az adós szintén kimarad az árfolyamrögzítésből.
Aki igénybe veszi a svájci frank, az euró vagy a japán jen árfolyamának rögzítését, annak egy úgynevezett gyűjtőszámlán halmozódik majd az alacsonyabb törlesztőrészletek miatt keletkező tartozása. Ezen adósok számára nem jó hír, hogy az elemzők jelentős része, sőt a svájci kormány is úgy gondolja, a frank még sokáig igen erős maradhat. Az árfolyamrögzítést kérő adósok törlesztőrészletei természetesen nem növekednek a frankdrágulás hatására, ám a gyűjtőszámlán keletkező adósság annál nagyobb lesz, minél nagyobb a különbség a valós és a rögzített, 180 forintos szint között. Az így felhalmozódó tartozást az ügyfeleknek 2015 januárjától kell majd visszafizetniük.
Az új szabályok szerint a kilakoltatási és árverezési moratórium idén július elsején jár le, ám október elejéig csak azokat az ingatlanokat lehet elárverezni, amelyek értéke a vásárlás idején meghaladta a harmincmillió forintot, az ingatlanon lévő tartozás pedig nagyobb volt, mint húszmillió forint. A bankok jövőre egy negyedév alatt a bedőlt hitel után maradó lakásoknak csupán a három százalékát vihetik ki a piacra.
A törvényjavaslat árverezésekről szóló része ugyanakkor nem vonatkozik minden szabad felhasználású jelzáloghitelt felvevő ügyfélre. Lapunk információi szerint július elseje után az ilyen hitellel bíró adósokat nem védi a kvótarendszer, ha a felvett összeget nem lakásvásárlásra vagy -felújításra költötték, így az ő lakásuk akár már a július elsejét követő napokban kalapács alá kerülhet. Nagy Anna kormányszóvivő lapunkkal közölte: a kilakoltatás elhalasztására olyan adósok esetében kerül sor, akikkel szemben lakáscélú hitel vagy lízing miatt folyik a végrehajtás. Emellett azokra vonatkoznak még az árverezési kvóták, akiknek olyan jelzáloghitelük van, amelynek összegét a fedezetként lekötött lakóingatlan vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére, felújítására vagy ezek egy részére fordították.
Tegnap a Nemzeti Eszközkezelő működése is szóba került. Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén arról beszélt, hogy az ősszel felálló szervezet évente ötezer bérlakás vásárlásával segítheti a törleszteni nem tudó devizaalapú jelzáloghiteleseket. – A kormány első olvasatban már tárgyalta a Nemzeti Eszközkezelő felállításáról szóló törvény tervezetét, amelyet várhatóan július végén terjeszt be a szaktárca – mondta.
Egy tegnap megjelent határozatból kiderül, hogy ma kell elkészíteniük az illetékes tárcáknak több, a devizahitelesek megsegítéséhez szükséges előterjesztést. Az egyik előterjesztés az eszközkezelő felállítását célozza, egy másik az eszközkezelő által indítandó szociális családiház-építési programról szól majd. Ennek célja az, hogy az állam elhelyezést biztosíthasson azoknak, akik devizaalapú vagy forintalapú jelzáloghitel-szerződésből fakadó tartozás miatt elveszítették a lakóingatlanjukat. Egy további előterjesztés pedig azt célozza, hogy a helyi önkormányzatok elhelyezést biztosítsanak azoknak, akik deviza-, illetve forintalapú jelzáloghitel-szerződésből eredő tartozás miatt veszítették el lakóingatlanukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.