„Ezt a háborút vegyék komolyan”

Magyarország háborúban áll az államadóssággal és a munkanélküliséggel – jelentette ki Orbán Viktor Kötcsén, az immáron kilencedik alkalommal megrendezett polgári pikniken. A miniszterelnök arra kérte a résztvevőket, hogy ezt a háborút vegyék komolyan.

Munkatársunktól
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindannyian Pintér Sándor kezében vagyunk – fogalmazott a kormányfő. A Belügyminisztérium dolga ugyanis a közbiztonság fenntartása, a tárca ezenkívül a közmunkaprogram lebonyolításában is kulcsszerepet kap.
Kétséges, hogy a munka pusztán becsület dolga lenne – hangoztatta a kormányfő, kiemelve: sokkal inkább a létfenntartás és az előrejutás záloga. A kormány célja, hogy olyan gazdasági és állami rendszert hozzon létre, amelyben igaz lesz, hogy „minél többet dolgozol, annál több marad”. A lépések között most első a rokkantnyugdíjazások jogosultságának felülvizsgálata, a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetése és a közmunkaprogram beindítása. A munka társadalmi státusát vissza kell állítani – emelte ki Orbán Viktor.
*
Ezen a téren évtizedes hiányosságaink vannak: a szocializmus nem arról szólt, hogy az elvégzett munka révén lehetett volna előrejutni, és a rendszerváltozás után sem változott a helyzet.
A miniszterelnök Horn Gyulát tehetséges baloldali politikusnak nevezte, de felhívta a figyelmet egy igen komoly hibájára: 1998-ra a rokkantnyugdíjakkal, segélyekkel való ügyeskedés lehetővé tételével ugyanazt a helyzetet hozta létre a kapitalista viszonyok között, mint ami a pártállami időket jellemezte. Nevezetesen azt, hogy a szemet hunyó állam jóvoltából munka nélkül nemritkán magasabb jövedelmet lehetett elérni, mint munkával.
Egy nem a termelésre épülő rendszer finanszírozása problémákat jelent, folytatta. Mint mondta, a szocialisták 1994 és 1998 között ezt a privatizációs bevételekből, 2002 és 2010 között pedig hitelfelvételekkel „oldották meg”. Ez eltorzítja az emberek arányérzékét, hiszen a munka nélkül élők számára lehetségessé vált egyfajta biztonság megteremtése; ez pedig hatalomstratégiai szempontból nélkülözhetetlen volt a szocialisták számára. A rendszer azonban 2008-ra csődbe ment. Kiemelte: a munkára épülő új struktúra sokak érdekeit sérti. A Millenárison elmondott évértékelőjéhez hasonlóan a munkanélküliség mellett az államadósságot is „ellenségnek” nevezte, amelyekkel szemben „háborút vívunk”. Kiemelte, az alaptörvényhez kapcsolódó sarkalatos jogszabályokkal meg kell akadályozni, hogy a következő kormányok letérhessenek a most kijelölt útról; vagyis újra eladósíthassák az országot.
Csak kormányzati erőből nem lehet végrehajtani Magyarország megújítását, ezért – tette hozzá a kormányfő – szükség van az emberek megnyerésére, arra, hogy az elképzeléseiket elmondhassák, és azok meg is jelenjenek a kormányzati munkában. Ezt a célt szolgálják a konzultációk, emelte ki. Hangot adott azon felfogásának, hogy az ország talpra állításában és felvirágoztatásában a középosztály szerepe a legnagyobb. A társadalom pedig akkor jár a legjobban, ha a középrétegek minél inkább megerősödnek, és a közösség minél nagyobb részét képezik. Ezzel kapcsolatban külön kitért a cigányságra, amellyel összefüggésben a fő cél, hogy sikerüljön felemelni a középosztályba. A kormányfő arról is beszélt, hogy az egységesített kormányzati működés beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
Orbán Viktor közölte: július elseje után a parlamenti ülésszak végéig kiemelten foglalkoznak majd az elszámoltatással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.