Falnak ment az amerikai gazdaság

Hírösszefoglaló
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban 54 ezerrel nőtt a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Elemzők 160 ezres növekedésre számítottak az áprilisi 232 ezres növekedés után.
– A váratlanul rossz pénteki amerikai foglalkoztatási adatok azt mutatják, hogy az elmúlt hetekben falnak ment az amerikai gazdaság, és ez a monetáris enyhítés folytatásának lehetőségét veti fel – vélekedtek az új amerikai munkaerő-piaci adatsort kommentálva londoni pénzügyi elemzők. A Capital Economics londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport az adatsor ismertetése utáni kommentárjában nagyon kiábrándítónak nevezte a múlt havi amerikai foglalkoztatási számokat, amelyek a cég szerint bebetonozták azokat a várakozásokat, hogy az amerikai központi kamatszint belátható ideig nem mozdul el a jelenlegi mélységekből.
A ház szerint a Fed illetékeseit különösen aggaszthatja, hogy a munkanélküliség felfelé tart: a márciusi 8,8 és az április 9,0 százalék után májusban 9,1 százalék volt. A Capital Economics szerint ráadásul nem sok bizonyíték van arra, hogy a munkahelyteremtés ütemének lassulása összefüggésben lenne a japán természeti csapással, vagyis belső gyengeségről van szó. Egy másik gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research kommentárja szerint az adatsor várható következménye az lesz, hogy a monetáris politika a fejlett ipari térség nagy részében laza marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.