Farkas ötlete: a kormány cáfol

Alanyi jogon lakáshoz juthatna az a roma család, amely iskolába járatja a gyerekét, és legalább az egyik szülő munkába áll – mondta az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke a Bruxinfónak a kormánnyal kötött megállapodásra hivatkozva. A kabinet cáfolta Farkas Flórián szavait.

Bodacz Balázs
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komplexen szeretné kezelni a problémát a magyar kormány, vagyis egyszerre szeretne javítani a romák különböző jellegű gondjain – mondta Farkas Flórián az uniós ügyekkel foglalkozó, Bruxinfo című internetes portálnak. Ennek kapcsán azt is kijelentette, hogy „alanyi jogon lakáshoz juthatnak azok a roma családok, amelyek a gyermekeket iskolába, óvodába járatják, és legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, termelni, és képes fenntartani a lakást”. Minderről azok után nyilatkozott, hogy Balog Zoltán felzárkóztatási államtitkárral Brüszszelben bemutatták az európai roma keretstratégiához kapcsolódó magyar nemzeti programot. A romák munkavállalásával kapcsolatban Farkas – aki fideszes képviselő is – azt mondta, nem elsősorban közmunkát szeretnének a cigányoknak adni, „hanem szeretnénk, ha mindenütt dolgozhatnának cigányok, ahol képesek felelősséget vállalni és megállni a helyüket”.
A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságtól azt kérdeztük, hogy valóban született-e olyan döntés, amelyről Farkas beszélt.
*
Kíváncsiak voltunk arra is, hogy amennyiben tényleg van ilyen terv, kap-e lakást a kétgyermekes, bedőlt lakáshiteles, tagonként 10-10 éve dolgozó, adót fizető, nem roma pedagógus házaspár, vagy ehhez az kell, hogy – a szabad identitásválasztás alapján – romának vallja magát.
A válaszból kiderül: a kormány nem tudja, hogy Farkas Flórián a saját személyes elképzeléseiről beszélt, vagy azok az Országos Roma Önkormányzat álláspontját tükrözik-e. A napokban az ORÖ nevében Farkas Flórián, a kormány nevében pedig Orbán Viktor látta el kézjegyével a cigány szervezet és a kabinet közötti megállapodást. Az államtitkárság hozzátette: a kormány az együttműködés keretében vállalta, hogy legalább 16 közösségi központot hoz létre, amelyek „segíteni fogják az elemi életviteli körülményeket is nélkülözők lakhatási feltételeinek javítását, átmenetet biztosítva a tanulás és a munka világába”. – Farkas Flórián mint az ORÖ elnöke nyilván ennek alapján ismertette elképzeléseit a lakhatási kérdésekről, melyet, amennyiben az az ORÖ álláspontjának tekinthető, természetesen a kormány elé vihet – áll továbbá a közleményben. Vagyis – derül ki az anyagból – Farkas Flórián közlésével ellentétben a kabinet nem fogadott el olyan határozatot, amelynek értelmében a dolgozó cigányok alanyi jogon lakáshoz jutnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.