Fehér könyv a HM-nél

Elkészült a Honvédelmi Minisztérium „fehér könyve” a szaktárca átvilágításakor kiderült korrupciós ügyekről. Eszerint összesen 1,773 milliárd forint kár érte a tárcát 2005 és 2010 között a bűncselekmények és a rossz gazdálkodás miatt. Lapunk úgy tudja, volt olyan társaság, amelylyel az előző vezetés idején négy nap leforgása alatt húszmillió forint értékű szerződést kötöttek, miközben nem található értékelhető teljesítés.

2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentés. Megérkezett annak a vizsgálatnak az eredménye, amelyet a német hadsereg végzett el a magyar katonák május 17-i afganisztáni közúti balesetével kapcsolatban – mondta el Hende Csaba honvédelmi miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján. Közölte: a jelentés elemzése még folyik, a részletek kiértékelése után foglalnak majd állást a balesettel kapcsolatban. Egyeztetnek a jelentésről az amerikai féllel is, mivel az Egyesült Államoktól kaptuk azt a harcjárművet, amelyik felborult – fűzte hozzá. Mint mondta, az bizonyosnak látszik, hogy a jármű jobb hátsó kerekének durrdefektje miatt következett be a baleset, amelyben ketten életüket vesztették.


Tizenötezer oldalnyi jegyzőkönyv készült el az elmúlt egy évben elvégzett átvilágításról a Honvédelmi Minisztériumnál (HM), amely csak az iratok tanúsága szerint összesen 1,773 milliárd forint vagyont vesztett a 2005 és 2010 első fél éve között elkövetett gazdasági bűncselekmények, előnytelen szerződések miatt – jelentette be tegnap Hende Csaba. A legtöbb kárt (596 millió forint) a HM EI Zrt.-nél mutatták ki, a második (540 millió forint) a HM Rekreációs Nonprofit Kft.; a Térképészeti Kft.-nél 382 millió, a HM Zrínyi Kommunikációs Nonprofit Kft.-nél 250 millió forint tűnt el.

Morális mélypont. A honvédelmi miniszter a szaktárca elmúlt egy évét értékelve elmondta: amikor átvette a HM irányítását, morális szétesettséget talált. Ezért azonnali intézkedésként személycseréket hajtott végre, külső szakértőket bízott meg az átvilágítással. A Legfőbb Ügyészségen 45 rendbeli, részben folytatólagosan elkövetett bűncselekmény miatt tett feljelentést. Ezenkívül a Budapesti Katonai Ügyészség nyomoz a HM-vesztegetés néven elhíresült maffiaügyben, és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem vezetői is tettek feljelentéseket. Jellemzően hűtlen kezeléssel, okirat-hamisítással, a versenyszabályok megsértésével, adócsalással gyanúsíthatók az ismeretlen tettesek – tette hozzá Hende.

Verseny nélkül. A miniszter kijelentette: magáncégek éltek az adófizetők pénzéből tényleges verseny nélkül, ezek évente közel 50 milliárd forint közpénz fölött rendelkeztek, miközben felelőtlenül gazdálkodtak, és a honvédség érdekeivel ellentétes ügyleteket hajtottak végre. Sokszor a jogszabályok ellenére megkerülték a nyilvános közbeszerzést, az elvégzett munkákra utólag kötöttek szerződést, számlákat egyenlítettek ki a teljesítés előtt.
Hende Csaba megemlítette azt is: a HM az előző ciklusban rengeteg marketing- és PR-szerződést kötött külsős vállalkozásokkal, miközben ezt alaptevékenységi körben elláthatta volna. Lapunk úgy tudja, volt olyan társaság, amellyel az előző vezetés idején négy nap leforgása alatt húszmillió forint értékű szerződést kötöttek, miközben nem található értékelhető teljesítés.
Kiemelte, hogy a tárca minden esetben érvényesíteni szeretné kárigényét, amikor ez lehetséges. Számos intézkedést hoztak ugyanakkor a korrupció ellen: az egykori védelemgazdasági főosztály funkciót például szétosztották, és létrehoztak egy kontrollingfőosztályt.

Országvédelem. Hende Csaba kitért az elmúlt évek eredményeire is. Ismertetése szerint új biztonságpolitikai koncepciót dolgoztak ki a HM szakemberei, amelynek középpontjába már az országvédelem került. Ennek alapján új nemzeti katonai stratégiát és országvédelmi tervet is készítettek, valamint lerakták az önkéntes tartalékos rendszer alapjait. A miniszter szerint előrelépés történt jogalkotásban is. Az új alkotmánynak megfelelően kidolgozták az új honvédelmi törvényt, amelyet még a nyári szünet előtt elfogadhat a parlament, és átdolgozzák a honvédek jogállásáról szóló törvényt is.

Megerősített missziók. A miniszter elmondta azt is, hogy eldőlt a NATO légtérvédelmi rendszer kérdése, 2014-re a tervek szerint üzembe helyezhetik a harmadik háromdimenziós radart a Medinán. A jövő terveiről szólva kiemelte: a HM szeretné feléleszteni a hazai hadiipart, amely elsősorban a katonai eszközök modernizációjában és az egyéni felszerelések beszállításában lehet érdekelt. A missziókról szólva elmondta: Afganisztánban sikerült növelni a külszolgálatban lévő katonák biztonságát, például a beszerzett kevlársisakokkal, különböző amerikai harcjárművekkel és páncélozott konténerekkel.

Rekviem a szocialistáktól. Nem felel meg a valóságnak Hende Csaba honvédelmi miniszter állítása, hogy a Magyar Honvédség fejlesztése az elmúlt években utat tévesztett, és az sem, hogy nem képes az alkotmányban lefektetett feladatainak végrehajtására – vélekedett közleményében az MSZP.
A szocialisták szerint az új honvédelmi vezetés „Haynauként” érkezett a minisztériumba, erre apropót teremtett egy, még az előző honvédelmi miniszter által 2010 elején feltárt korrupciós ügy. Úgy vélik, a „leszámolási kampányok”, azt kívánják elfedni, hogy a honvédelmi költségvetés a GDP egy százaléka alá csökkent, és nincs pénz fejlesztésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.