Fejlődő viszony Ázsia óriásával

2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hét múlva Magyarországra érkezik Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök, így tovább folytatódik a megkezdett párbeszéd – mondta Martonyi János, amikor fogadta a hazánkba látogató Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminisztert. A magyar diplomácia vezetője utalt rá, hogy az előttünk álló két napban Gödöllőn találkoznak az ázsiai és az európai uniós országok külügyminiszterei az Ázsia–Európa-találkozón (ASEM). Martonyi hangsúlyozta, nagyon jelentős kínai tervek valósultak meg már eddig is és továbbiak állnak előkészítés alatt, valamint megerősítette, hazánk örömmel várja a kínai beruházók érkezését. Kedvezően értékelte a kínai kulturális jelenlétet is Magyarországon, és szorgalmazta, hogy további kínai diákok érkezzenek hozzánk.
Jang Csie-cse hangsúlyozta a két ország közötti kapcsolatok örvendetes fejlődését, amelyet erősített az elmúlt időszakban a magyar és a kínai kormányfő találkozása a sanghaji világkiállításon, vagy Taj Ping-kuo (Dai Binguo) államtanácsos budapesti látogatása. A kínai diplomácia vezetője reményét fejezte ki, hogy Ven Csia-pao budapesti útja hosszú távon is előmozdítja a kétoldalú viszonyt. A kínai külügyminiszter örömmel fogadta, hogy Budapest támogatja a kínai diákok érkezését, és hangsúlyozta, Peking is támogatja az üzletemberei minél nagyobb magyarországi befektetéseit. Elmondta, nagyra becsüli a magyar kormányt, amiért az EU elnökeként ilyen körültekintően rendezi meg az ASEM-et.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.