Felemelő áramlatok, kitüntetett pillanatok

KÉPERNYŐ

Hegyi Zoltán
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pünkösdi televíziózás az örömről szólt, legalábbis megadatott az esély. A Duna például leadta a II. János Pál – Isten elszánt szolgája című olasz és a Zarándoklat Lourdes-ba című magyar dokumentumfilmet, de a figyelem középpontjában természetesen ezúttal is a csíksomlyói búcsú közvetítése állt. Kemény, de varázslatos feladat ez minden évben, ugyanis a televízió ebben az esetben valóban médium, összeköttetést kell hogy teremtsen a szakrális tér és a nappali között. A befogadónak azt kell éreznie, hogy bár sajnos nem lehet a helyszínen, mégis ott van, benne valami egészen csodálatosnak a közepében, az adásnak tökéletes illúziót kell szolgáltatnia. Ha a közösség rendkívül erős érzete létrejön, a feladatot sikerült megoldani.
És így történt. Felemelő áramlatok, kitüntetett pillanatok, érdekes hátterek váltották egymást, a kapcsolat létrejött, és megjelent valami közös. A csíksomlyói búcsú egy ideje már nem „csak” vallási esemény, hanem valami olyan mélyen összmagyar ünnep, ami párját ritkítja. Nyitott, befogadó, ökumenikus, egyszerre archaikus és modern. A Kárpát-medence első számú kultuszhelye. A búcsút a hagyomány szerint a csíki és gyergyói székelyek által az unitárius János Zsigmond fejedelem hadai felett 1556-ban aratott győzelem emlékére tartják, és a felvonulás ma is abban a sorrendben zajlik, ahogy annak idején hadba vonultak; elöl a gyergyóalfalusi keresztalja, leghátul a csángók. Viszont a Magyarországról induló vonatokat már egyaránt megáldja katolikus pap és református lelkész, és ugyanez észlelhető a televíziós közvetítés „szakkommentátorai” között is.
És megjelenik még valami sokkal régebbi is. A napba nézés pünkösd vasárnapjának hajnalán a Kissomlyó hegyén maga az élő hagyomány. Nem rekonstruált akció a skanzenben, hanem maga a kapocs. A Mária-szobrot nem tudták elhurcolni (a megnehezedés csodája), a Szűzanya arcán lévő sérülést nem fogja festék, a napba öltözött asszony nem csupán címszó egy néprajzi könyvben, hanem a mindennapok szerves része. A gyimesi, moldvai csángók úgy élnek a huszonegyedik században, hogy reggelenként kimennek a házból, ki a kertbe, a szabadba, a nap felé fordulnak, és megköszönik az újra felvirradt lehetőséget. Hálát adnak. Örülnek. Leírom, boldogok. A boldogság keresése az ember alapvető törekvése, az ideális életről való elmélkedés egyidős a filozófiai gondolkodással.
Ez már az Áramlat című, kiváló magyar dokumentumfilm megtekintése közben villan be, amely Csíkszentmihályi Mihályról és a flow-ról, a tökéletes élmény elméletéről szól. Vagyis ugyanarról, mint a csángók reggeli „sétája”. Ami egyébként viszonylag könynyedén elsajátítható, és nem is helyfüggő. A Flow című könyvben olvasható, hogy a 76 éves Serafina Vinon asszony az olasz Alpokban mindennap reggel ötkor kel, megfeji a teheneket, reggelit készít, kitakarít, kihajtja a csordát a glecscserek alatti mezőre, szénát kaszál a legelőn, betakarít, a bálákat a fején hordja be a több kilométerre lévő csűrbe, amit feleannyi idő alatt is elérhetne, ha egyenesen menne, de inkább a kanyargó kis ösvényeken gyalogol, hogy megkímélje a dombokat az eróziótól. Amikor megkérdezték tőle, hogy mit szeret a legjobban az életben, nem volt gondja a válasszal: megfejni a teheneket, kihajtani őket a legelőre… Aztán megkérdezték tőle, hogy mit csinálna, ha annyi ideje és pénze volna, amennyit akar, nekikezdett: megfejné a teheneket, kihajtaná őket a legelőre…
(A csíksomlyói búcsú – Duna TV, június 11. 10.30., Áramlat – M2, június 13. 13.45.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.