Felfelé kúszó görbék

Hajdú Péter
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem felével emelkedett egy év alatt a mezőgazdasági termékek termelői ára – derül ki a legfrissebb statisztikai jelentésből. A tavaly áprilishoz mért 45,2 százalékos áremelkedés javát a majd 60 százalékkal drágább növényi termékek adták, míg a húsfélék ára alig ötödével nőtt. A listavezetői címet 87,6 százalékos árnövekedéssel a gabonafélék vívták ki maguknak. Még látványosabb az áremelkedés, ha az idei év első négy hónapját tekintjük, hiszen január és április között 92,9 százalékkal emelkedett a gabona termelési ára. De az olajnövényekért is több mint negyven százalékkal kértek többet idén áprilisban, mint egy évvel korábban. A zöldségfélék közül a burgonya ára növekedett leginkább, 52,5 százalékkal, de a fogyasztói árakban ennek csak felét érzékelhették vásárlók. A gyümölcsök átlagos ára csaknem 70 százalékkal volt magasabb az év negyedik hónapjában, mint tavaly áprilisban. Miután ebben az időszakban az alma kivételével nincs más hazai termelésű gyümölcs, az áremelkedés lényegében az alma drágulásával volt egyenlő.
A vágóállatok közül a szarvasmarha termelői ára nőtt legdinamikusabban: 52,2 százalékkal többet kellett fizetni érte áprilisban, mint egy évvel korábban. A baromfi ára egy év alatt alig valamivel az átlag fölött nőtt, 21,2 százalékos áremelkedéssel. Legrosszabbul a sertéstenyésztők jártak, hiszen nekik alig 12,7 százalékkal fizettek többet az állatokért, mint tavaly áprilisban. A tojás ára az elmúlt egy esztendőben mintegy két százalékkal csökkent, a tehéntejé viszont majd negyedével emelkedett, s elérte a 87,2 forintot, ami 19 forinttal haladja meg a tavaly júniusban tapasztalt felvásárlási mélypontot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.