Felfüggesztett kinevezés az Operában

A nemzeti erőforrás miniszter, Réthelyi Miklós 2011. június 1-jei hatállyal Horváth Ádám operaénekest nevezte ki ötéves időtartamra a Magyar Állami Operaház főigazgatójává. A főigazgatói pályázatokat elbíráló, kilencfős szakmai bizottság döntő többséggel – lapértesülések szerint 8:1 arányban – Horváth Ádámot javasolta a dalszínház élére. A döntés érvényességét azonban este közleményben vitatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Vizsgálják a döntéshozatali eljárás érvényességét.

Tölgyesi Gábor
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A május 31-i kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök kötelezte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert a KIM közleménye szerint, ne hozzon döntést a következő kormányülés előtt a főigazgatói pályázat ügyében, mert akkor fogják értékelni az intézmény pénzügyi helyzetét, Horváth Ádám miniszteri biztosi tevékenységét. Ennek ellenére tegnap délelőtt a miniszter kinevezte Horváth Ádámot főigazgatónak. Az esetet a KIM vizsgálja, Horváth pedig miniszteri biztosként folytathatja szeptember 2-ig.
Horváth Ádám múlt év szeptember 1-je óta miniszteri biztosként felelt az Operaház működéséért. Feladata volt annak a jogászokból és közgazdászokból álló bizottság munkájának a koordinálása, amely az Operaház működését világította át. Mint ismert, a bizottság számos szabálytalanságot tárt fel, megállapította a korábbi évek pazarló gazdálkodását; a bizottság javaslatára a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálódni kezdett.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium mint fenntartó április elején írta ki az Operaház főigazgatói pályázatát. A pályázóknak ismertetniük kellett többek között az Erkel Színházra is vonatkozó szakmai elképzeléseket, továbbá azt, hogy az intézmény erre az évre előirányzott 5,6 milliárd forint állami támogatása mellé miként tudnak 2,2 milliárd forint saját bevételt is előteremteni.
Öten pályáztak a főigazgatói posztra; a kiszivárgott információk szerint Horváth Ádám mellett Harangozó Gyula balettművész, a Magyar Nemzeti Balett és a Wiener Staatsopernballett volt vezetője, Retkes Attila zenei újságíró, az SZDSZ volt elnöke is a dalszínház vezetésére pályázott. A pályázatokat elbíráló kilencfős szakmai bizottság döntő többséggel – lapértesülések szerint 8:1 arányban – Horváth Ádámot javasolta a dalszínház élére. A pályázók és a szakmai bizottság tagjai titoktartási egyezményt kötöttek, így annak feloldásáig hivatalosan egyikük sem nyilatkozhat a procedúra részleteiről.
Az Operaház harmincnyolc éves új főigazgatója zenei tanulmányait Grazban, a Zeneművészeti Egyetem magánének és opera tanszakán végezte, ahol 2003-ban opera tanszakon, majd 2007-ben dal és oratórium szakon szerzett mesterdiplomát. 1997-ben szerződött a San José-i Operához, Kaliforniába. 2000-től vendégszerepelt Olaszországban és az Egyesült Államokban világhírű énekesek partnereként, az operairodalom fontos szerepeivel.
Még az Operaház főigazgatói pályázatának kiírása előtt úgy nyilatkozott lapunknak, szívügyének tekinti az Erkel Színház megnyitását, amelyet európai példák alapján népoperaként működtetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.