Felgyorsul a mobilinternet

Bár a Magyar Telekom hálózatfejlesztési beruházásai szinte azonnal éreztetni fogják hatásukat a nagyvárosokban és Budapesten, a fejlesztés nagyban meghatározza a következő évek vidéki szolgáltatásbővülését is. Küszöbön a százszázalékos széles sávú lefedettség, a nagyvárosokban pedig az eddiginél is gyorsabb lesz a mobilinternetezés.

Bodacz Péter
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult a Magyar Telekom mobilhálózatának újabb nagyszabású modernizációs fejezete, amelyhez a piacvezető infokommunikációs vállalat ismét az Ericssont választotta partneréül. A modernizáció első lépéseként a T-Mobile ügyfelei már a nyártól megtapasztalhatják a jelenleginél is gyorsabb mobil-szélessáv előnyeit, így Budapest több pontján és több vidéki településen is elérhető lesz a 21 megabit/szekundumos sebességet kínáló mobilinternet, 2013-ra pedig Magyarországon szinte mindenhol elérhető lesz a HSPA+ szolgáltatás. Az Ericsson új berendezéseivel a Magyar Telekom felkészül arra is, hogy a szükséges frekvenciák elérhetőségének függvényében akár már 2011-től LTE, azaz 4G-s (negyedik generációs) szolgáltatást is kínáljon ügyfeleinek. Az új hálózati fejlesztéssel a távközlési cég hazai beruházásai 2005 óta az ötszázmilliárd forintot is meghaladják. Mint arról lapunk korábban beszámolt, a hálózatmodernizációt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója közösen jelentették be. A beruházást üdvözlő beszédében Fellegi Tamás hangsúlyozta: a fejlesztési minisztérium szabályozóként és ösztönzőként minden szükséges eszközt megad ahhoz, hogy a távközlési szektor a maga természetes útján fejlődhessen. A teljes széles sávú lefedettség és az új generációs szolgáltatások elterjedése szélesebb körben a megfelelő kormányzati támogatással elérhető közelségbe került. – A Magyar Telekom beruházása jelentős mértékben hozzájárul majd Magyarország digitális felzárkózásához és a magyar távközlési piac egészséges versenyének fokozásához, amelyben csak az lehet hosszú távon eredményes, aki időben felismeri és alkalmazza is a leginkább előremutató megoldásokat – hangsúlyozta a tárcavezető.
Christopher Mattheisen Fellegi Tamás szavait azzal egészítette ki, hogy a Magyar Telekom elkötelezett a hazai információs társadalom dinamikus fejlesztése mellett, és készen áll arra, hogy meghatározó szerepet vállaljon az ország digitális megújításában. A társaság ennek során prioritásként kezeli a fejlődés motorját jelentő szupergyors mobilinternet elterjesztését. – A világszínvonalú technológiák meghonosításával a Magyar Telekom a kezdetektől fogva úttörő szerepet töltött be ezen a téren is, elősegítve, hogy a hazai telekommunikáció európai összehasonlításban is nagy ütemben fejlődhessen. Évekkel ezelőtt elsőként mi tettük hálózatunkban elérhetővé a harmadik generációs (3G) szolgáltatásokat, majd a még gyorsabb HSPA-t. A most bejelentett modernizáció újabb mérföldkő a minőségi mobilinternet hazai történetében – emelte ki Mattheisen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.