Felmondásra készülő rezidensek

MN
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb módosításokkal kezdődött a 2010– 2014-es kormányzati ciklus az egészségügyben, igaz, a kiigazítások végrehajtása nem ment mindig zökkenőmentesen. A kisebb, ám vitathatatlanul fontos intézkedések eltörpülnek azonban a gyógyszerpiacot érintő, hatalmas kormányzati elvonás terve mellett. Ismert: két év alatt a medicinák állami támogatásának körülbelül egyharmadát, azaz 120 milliárd forintot vonnak el. További több mint 25 milliárd forintos megtakarításra is szükség van az idén, hogy a 2011-re tervezett gyógyszerkassza tartható legyen. Technikailag viszonylag egyszerűen megoldható a megszorítás, a kérdés csak az, hogy kinek és mennyire sérül az érdeke. S noha a kormány állítja: a betegek terhei nem nőnek, a szakértők egyetértenek abban, hogy ez csak akkor lehetséges, ha minden beteg akar és tud is olcsóbb készítményre váltani. Az intézkedés miatt aggódnak a kórházak és az amúgy is nehéz helyzetben lévő patikusok is.
Hamarosan a kormány elé kerül a másik nagyszabású reformelképzelés, a Semmelweis-terv is. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy 1-1,5 millió lakosonként létrehozott nagytérségekre osztanák az országot, s ezeken belül szerveznék – súlyozott fejkvóta alapján – az ellátást. A nagytérségi határok még a Fideszen belül is okoztak feszültséget, hasonlóan ahhoz az egyébként célegyenesbe érkezett ötlethez, hogy a főváros által fenntartott 12 kórház kerüljön állami működtetésbe az ingatlan vagyonnal együtt.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár több alkalommal is úgy fogalmazott: a legnagyobb eredmény, hogy a rendszerben lévő iszonyú feszültségek ellenére mostanáig sikerült fenntartani a békét. De ez is veszni látszik. A legsúlyosabb konfliktus éppen most érte el az államtitkárt, amikor rezidensek bejelentették: tömegesen helyezik letétbe felmondólevelüket, amelyet akkor „élesítenek”, ha nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal a bérek rendezéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.