Fókuszban a demográfia

Az élet és a halál kultúrája áll szemben egymással – így értékelte Harrach Péter az abortuszellenes plakátkampánnyal kapcsolatos különböző értékeléseket. Az Országgyűlésben Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár kapta a legtöbb támadást.

Bodacz Balázs
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes egyetértés alakult ki a népesedéspolitikai vitanapon a pártok között abban, hogy a demográfiai kérdések a legfontosabbak, emlékeztetett Soltész Miklós napirend előtti felszólalásban. Az államtitkár értetlenségének adott hangot, hogy a szocialisták ezek után „embertelennek” nevezték a kormány abortuszellenes, az örökbe adást népszerűsítő kampányát. Mint mondta, az MSZP-sek „Brüsszelbe szaladtak árulkodni elvbarátaikhoz”, akiket azonban átvertek, hiszen nem mondták el nekik, hogy milyen katasztrofális a népesedési helyzet Magyarországon. Az LMP-s Ertsey Katalin minderre úgy reagált, hogy a demográfiai krízishelyzetet az ilyen üzenetek nem oldják meg. Harrach Péter (KDNP) a kampány megítélése kapcsán arról beszélt, hogy az eltérő vélemények egyik csoportja a teremtés, az élet, a másik része a halál kultúráját hirdeti. Az MSZP-s Tóbiás József viszont az általa igazságtalannak nevezett adórendszer megváltoztatását sürgette, enélkül, mint mondta, nem fog gyarapodni a nemzet. Vona Gábor (Jobbik) a népesedési problémák kapcsán gondként említette az etnikai arányok eltolódását és az elvándorlást.
Az államtitkárok közül tegnap a nemzetgazdasági tárcát képviselő Cséfalvay Zoltánnak kellett leginkább állnia a sarat. Az LMP-s Scheiring Gábor az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetését kifogásolta. Cséfalvay tíz éven belül 1 millió új, adózó munkahely létrehozásának fontosságáról beszélt, és hangsúlyozta, hogy az adminisztratív akadályokat el kell távolítani a munkaadók elől. Tóbiás József szerint a kormány a modern rabszolgaság rendszerét építi, a kabinet a munkaadóknak kedvez a munkavállalók rovására. Az államtitkári válasz szerint hamarosan létrejön az érdekegyeztetés megfelelő fóruma, amely a korábbi több fórum helyett egységes lesz, így átfogó párbeszédre ad lehetőséget az érintettekkel. Vona Gábor Jobbik-elnök négy javaslatot tett. Eltörölné az egykulcsos adórendszert, szociális kártyát, valamint arra épülő szociálisbolt-hálózatot hozna létre, szorgalmazza az uniós források racionálisabb felhasználását, továbbá újratárgyalná az államadósságot. Az államtitkár szerint viszont az egykulcsos adózás növelheti a belső fogyasztást, az Új Széchenyi-terv célja éppen az uniós források racionálisabb felhasználása, az államadósság újratárgyalásáról pedig „még beszélni sem szerencsés a parlamentben”.
A fideszes Németh Szilárd a csepeli galvániszapügy kapcsán elmondta, hogy a kármentesítésre fordított teljes összeg eléri a 120 millió forintot. A galvániszapügyben történt vizsgálatról, elszámoltatásról vagy felelősségre vonásról a mai napig nincs információja sem neki, sem az önkormányzatnak – jegyezte meg, hozzátéve: ő maga kétszer is feljelentést tett. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az ügyészség felelősségét firtatta, és megígérte, hogy lépéseket tesz az ügy felgyorsítása érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.