Folytatódik a kampány az eltűntekért

Újabb kétszázezer tejesdobozon lesz rajta Gödöllei Dominika, Ackermann Dávid, Till Tamás és Strehó Gergő fényképe. Az Ezer lámpás éjszakája kampány – amelynek részeként eltűnt gyermekek képei kerülhetnek tejesdobozokra – folytatódik.

Vona Adrienn
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fényképes tejesdobozok feltűnése óta az interneten már valaki jelezte, hogy információja lenne Gödöllei Dominikáról – mondta lapunknak Kárász Róbert műsorvezető, a kampány elindítója. Konkrétumokat még nem tud, a találkozó rövidesen létrejöhet – tette hozzá. Ismeretes, hazánkban az egyik tejforgalmazó cég vállalta, hogy tejesdobozain feltünteti négy eltűnt magyar gyermek – Gödöllei Dominika, Ackermann Dávid, Till Tamás és Strehó Gergő – fényképét és adatait. A hét elején újabb kétszázezer ilyen termék kerülhet az áruházak polcaira.
Kárász Róbert célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, az eltűntek szülei még mindig hazavárják gyermeküket. Az első tejesdobozokra olyan fiatalok arca került, akiknek az eltűnésére sokan emlékezhetnek. Till Tamásnak 2000. május 28-án veszett nyoma. Az akkor 11 éves bajai kisfiú Szőnyi utcai lakóhelyéről egy kék színű kerékpárral a közeli vadasparkba indult lovagolni, de oda már nem érkezett meg. Strehó Gergő 17 éves szécsényi futballista 2006. február 11-én Budapesten a késő esti órákban a Hajógyári-szigetről indult hazafelé, azóta keresik szülei. A vecsési Ackermann Dávidot 18 évesen, 2009. szeptember 11-én a Margit-szigeten látták utoljára. Gödöllei Dominika és családja 2008. június 15-én tűnt el.
Szőgyényi Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi elemző-értékelő főosztályának vezetője lapunknak elmondta, nincs pontos statisztika arról, hogy az akció kezdete óta hány bejelentés érkezett a rendőrségre, ugyanis az információk a 112-es központi szám mellett bármely rendőri szervhez, rendőrhöz befuthatnak. Az osztályvezető kifejtette, hogy tavaly tizenegyezer gyermek tűnt el, közülük több mint tízezren intézetből szöktek meg. Szőgyényi Zoltán arra a felvetésre, hogy a több évvel ezelőtt eltűnt gyermekek fotói segíthetnek-e a megtalálásukban, hiszen a gyerekek alkata, arcformája az idő múlásával megváltozhat, elmondta, a képek funkciója az, hogy a tanúkban, az ismerősökben régi emlékeket, esetleg fontos részleteket ébresszenek fel.
– Jelenleg a 2010-ben eltűnt tizenegyezer fiatal közül 97-et keres a rendőrség – reagált megkeresésünkre Fülöp Valter, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. Szerinte az akció a kallódó gyermekekre irányítja az emberek figyelmét, s így nő az esélye annak, hogy a hatóság megtalálja őket.
Az Ezer lámpás éjszakája kampány az év végéig tart. Kéthetente újabb és újabb eltűnt gyermekek fényképei szerepelnek majd a tejesdobozokon és egy vitamincsalád csomagolásán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.