Galgagyörk: vallomás videóról

Imitálta helyszíni kihallgatásán tegnap Kiss Árpád, a romagyilkosság-sorozat elsőrendű vádlottja azt, hogy miként adott le lövéseket Galgagyörkön a Rákóczi utcai cigánysor egyik házának irányába. A kihallgatásról készült videofelvételt tegnap mutatták be a Pest Megyei Bíróságon. Pető Zsolt harmadrendű vádlott azonban továbbra is tagadja, hogy részt vett volna az akcióban.

Vona Adrienn
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliókat kaptak. Kétmillió, illetve két és fél millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a Heves Megyei Bíróság tegnap annak a három roma fiatalnak, akik 11 hónapot voltak előzetes letartóztatásban, a romagyilkosság-sorozat tarnabodi állomásán elkövetett támadás gyanújával. Az ártatlanul letartóztatott férfiakat csak a 2009. augusztus 21-e után engedték szabadon, amikor a hatóság letartóztatta az emberölés-sorozat jelenlegi vádlottjait: Kiss Árpádot, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt. Az ítélet nem jogerős, az ellen 15 napon belül mind a felperesek, mind az alperes állam képviselői fellebbezhetnek. (MTI)


Félig térdelő, félig guggoló pozícióban adott le két-három lövést Mauser típusú golyós fegyveréből Galgagyörkön egy Rákóczi utcai ház irányába Kiss Árpád – derült ki a romagyilkosság-sorozat tegnapi tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon. Miszori László bíró ugyanis bemutatta azt a – helyszíni kihallgatáson készült – videofelvételt, melyen a gyilkosságsorozat elsőrendű vádlottja, Kiss Árpád megmutatja, honnan nézték ki testvérével azokat a házakat, amelyeket pár perccel később célba is vettek. A vádlott részletesen beszámolt arról is, hogy míg ő a célpontoktól távolabb, egy dombon vett fel lőpozíciót, addig testvére, Kiss István és Pető Zsolt a kiszemelt házak közvetlen közelében tüzeltek. A vádlott hangsúlyozta, az ő feladata csak az volt, hogy társait fedezze.
Mint azt lapunk korábban már megírta, a gyilkosságsorozat galgagyörki helyszínén 2008. július 21-én három, romák által lakott házra záporoztak a lövések. A gyilkosságsorozat ezen állomásán személyi sérülés nem történt.
– Nem céloztam a kinézett házra, az egyik utcai lámpa irányába lőttem – szögezte le tegnap Kiss Árpád a videofelvétel lejátszása után. Hangsúlyozta, sem ő, sem a társai nem akartak emberéletet kioltani, csak a félelemkeltés volt a céljuk.
A Kiss testvérek már a nyomozati szakban elismerték, hogy a támadássorozat galgagyörki, piricsei és tarnabodi helyszínén is jártak, s akcióikkal fel akarták hívni a figyelmet a roma–magyar együttélés feszültségeire. Kiss Árpád a harmadrendű vádlottra, Pető Zsoltra is terhelő vallomást tett, aki azonban tegnap is tagadta, hogy részt vett volna az akcióban.
Bérdi Zsolt, az elsőrendű vádlott védője lapunknak azt mondta, védencét a galgagyörki támadással kapcsolatban előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével vádolják, ám ez nem állja meg a helyét, mert Kiss Árpádnak lett volna lehetősége arra, hogy célzott lövésekkel emberéletet oltson ki, de erre nem törekedett. A tárgyalás holnap a piricsei támadás sértettjének és tanúinak meghallgatásával folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.