Gráf, Veres és Gyurcsány is látókörben

Dénes Zoltán
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés bűntettének és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének gyanúja miatt büntetőfeljelentést tesz a péti Nitrogénművek Zrt.-nek nyújtott állami hitelgarancia és kezességvállalás ügyében az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula tegnap közölte: az ügyben Gráf József egykori agrárminiszter és Veres János volt pénzügyminiszter mellett vizsgálni kell az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc felelősségét is. A kormánybiztos kitért arra is, hivatala kiderítené, hogy „a szocialistákhoz köthető Bige László nagyvállalkozónak milyen szerepe volt” az állami garanciavállalásokkal kapcsolatos kormányhatározatnak a magyar állam számára előnytelen módosításában. Bige László a Nitrokémia Zrt. egyik fő tulajdonosa. Budai Gyula szerint miután Európai Bizottság megállapította, hogy a péti cégnek nyújtott állami segítség burkolt támogatásnak minősül, az unió az összeg visszafizetésére fogja kötelezni a magyar államot.
Ismert, a Nitrogénművek 50 millió eurónyi, továbbá 10 milliárd forintnyi hitelének felvételéhez adott állami készfizető garanciavállalásával kapcsolatban. Az ügyben két kormányhatározat született, az egyik 2008. december 20-án, és szigorú feltételekhez kötötte a hitelnyújtást, a másik pedig 2009. január 23-án, és a cég számára már jelentősen könnyített feltételeket tartalmazott. Az enyhébb folyósítási feltételekről az állami tulajdonban lévő MFB akkori igazgatósági tanácsa már január 22-én döntött, vagyis egy nappal a kormányrendelet megszületése előtt.
Budai Gyula tegnap kitért a bábolnai IKR Zrt. államilag garantált hitelfelvételére is. Mint monda, ez esetben furcsamód „egyik miniszter sem vette észre, hogy az IKR Zrt. többségi tulajdonosa egy Verino nevű, Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cég, így az állami garanciával odajuttatott 6,2 milliárd egy külföldi offshore cégbe vándorolt át”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.