Gyerekkor nélkül

Lukács Csaba
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyerekünnep előtt pár nappal jókora nyaklevest kaptak a szülők: a pécsi Fact Intézet dél-magyarországi kutatását a fiatalkorúak droghasználatáról. Ebből sokkoló dolgok derültek ki. A fiatalok jó része már nemcsak az iskolán kívül, hét végi partikon használ tudatmódosító szereket, hanem akár már a tanintézményben, oktatási időben is jut úgynevezett dizájner drogokhoz. Ezek még legális tudatmódosítók a gyártók és a hatóságok macska-egér játékának pillanatnyi győzteseként: amikor a hatóság betiltja őket, az előállító kicsit változtat a szerek összetételén, és már nem büntethető, egészen addig, amíg a jogalkotó név szerint tiltólistára nem teszi az új vegyületeket. Olcsón és nagy tételben előállíthatók, ezért könnyen beszerezhetők.
A világhálón e szerek terjedési sebessége nagyságrendekkel meghaladja a hatóság reakcióidejét. Tavaly nyár óta terjedtek el robbanásszerűen Magyarországon, és legismertebb képviselőjük a mefedron (ez január elsejétől tiltólistán van), amelynek különféle változatai ma is kaphatók, de ezenkívül féltucatnyi ilyen szert lehet beszerezni. Közös tulajdonságuk, hogy a hatásuk nem tart túl sokáig, viszont intenzívebb, így a használó pár óra múlva újra át akarja élni az élményt, és új adagot vásárol.
A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön (Pécsett, Kaposváron, Szekszárdon, Szegeden és Gyulán) végzett kutatásból kiderül, hogy olcsóságuk folytán e szerek használata már az általános iskola végén megjelenik, hogy aztán szinte természetes velejárója legyen a középfokú és a szakoktatásnak. A kutatás során akadt olyan felnőtt – egy szórakozóhely biztonsági őre –, aki szerint a diszkók jelentős részében a jelenlévők száz százaléka (!) fogyasztja ezeket a szereket. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a fogyasztói körökben megjelent a „zártkörű prostitúció”, azaz ha egy lánynak nincs pénze, a testével fizet a szerért.
E sorok írójának nemrégiben módja nyílt őszintén elbeszélgetni egy tinédzserrel arról, hogy néz ki egy szombat éjszakája. Kellemes meglepetés volt, hogy egyáltalán nem fogyaszt alkoholt – helyette viszont beszedi szinte a teljes Mengyelejev-féle periódusos rendszert, és megiszik több liter üdítőt és vizet. Az este egy jókedvet okozó gyorsítóval kezdődik (üvegcséből csepegtetnek valami szert a kólába), amelytől azonban fejfájásuk lesz, de azt egy másik szer enyhíti. Attól viszont elálmosodnak, így ébresztőnek koffeintabletták következnek, majd újabb kedvcsináló pirulák, amelyektől állandó mozgáskényszer és nagymértékű folyadékveszteség jön létre. Erre hajnalban szednek valami lassítót, hogy aztán hazatérve altatóval zárják le a hosszúra nyúlt mulatozást.
Az immár tömeges jelenségre a szórakozóhelyek is reagáltak: sok helyen a sör és az alkoholos italok árában mérik az ásványvizet és az üdítőket, mert csak így tudják a tulajdonos által elvárt mennyiségű profitot kitermelni.
A feldobott hangulatnak más velejárói is lehetnek: a lányok ilyenkor sokkal könynyebben rávehetők a szexre (akár védekezés nélkül is), így egyetlen ilyen alkalomnak akár egész életükre kiható következménye is lehet: nem kívánt terhesség vagy komoly fertőzés. A kamaszok között különös vetélkedők alakultak ki: bizonyos körökben dicsőség az, ha egy lány egyetlen éjszaka több fiút is boldoggá tud tenni a szórakozóhely mellékhelyiségében.
Gyereknap közeledtén talán érdemes a szülőknek is elgondolkodniuk: egyáltalán gyereknek tekinthető-e az a kamasz, aki az általános iskola végére már sokkal több mindent kipróbált, mint amiről a szülők egyáltalán hallottak?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.