Gyorsítanák a kiemelt pereket

Az alkotmányügyi bizottság törvénymódosító javaslatot nyújtott be tegnap egyes büntetőeljárások és a polgári peres eljárások gyorsítása érdekében. Az MSZP szerint az előterjesztés a kormányzat, a Fidesz és a legfőbb ügyész közötti összefonódás bizonyítéka.

Szilágyi Richárd
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létrejönne a kiemelt jelentőségű ügyek, illetve perek csoportja – olvasható az Országgyűlés honlapján közzétett javaslatban. Ezek közé tartozna többek között a hivatali visszaélés, a közélet tisztasága elleni bűncselekmény, a gazdasági életben súlyos következményekkel járó csődbűncselekmény vagy a pénzmosás és az adócsalás bizonyos formái. A kiemelt jelentőségű ügyek esetében soron kívül folytatnák le az eljárást, illetve megváltozna az eljárási rend is. Utóbbi esetében például a nyomozás lezárultával az ügyész maga dönthetné el, melyik bíróságon emel vádat.
Lázár János ezt a módosítást a bíróságok leterheltségével indokolta egy tegnapi sajtótájékoztatón. Az előterjesztés változtatna az őrizetbe vétel szabályain is: eszerint az őrizet – amely legfeljebb százhúsz óráig tartana – első negyvennyolc órájában a terhelt nem találkozhat védőjével. Szintén változhatnak a bizonyítási eszközökre, a nyomozás határidejére, a tárgyalás kitűzésére vagy a vádalkura vonatkozó szabályok is. A Fidesz frakcióvezetője szerint a törvényjavaslat célja az ügyek gyorsabb lezárása és az, hogy „ne csak jog-, hanem igazságszolgáltatás is legyen Magyarországon”. Közölte, hogy a javaslat nem lenne visszamenőleges hatályú, és csak azokra az esetekre vonatkozna, amelyekben még nem történt meg a vádemelés.
Az MSZP szerint az előterjesztés a kormányzat, a Fidesz és a legfőbb ügyész közötti összefonódás bizonyítéka – mondta Bárándy Gergely. A szocialista képviselő szerint a törvénymódosítással koncepciós eljárások alapjait rakja le a kormány. Szerinte a bíróság illetékességi szabályait is felülírnák azzal, hogy az ügyészség határozhatná meg, melyik bíróságon akar vádat emelni.
– Az ilyen eljárási szabályok diktatúrákra jellemzők – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.