Gyorssegély a járvány károsultjainak

Huszonötre nőtt tegnapra a hasmenéses járvány áldozatainak a száma, és egyre több a válságos állapotú beteg, miközben a német hatóságok még mindig nem találják a fertőzés forrását. A legutóbb gyanúba kevert Uelzen körzeti bioüzem mintáiban a tesztek továbbra sem mutattak ki kólibaktériumot. A mezőgazdaságért felelős európai biztos tegnap 150 millió eurós segélyt javasolt a járvány miatt kárt szenvedett zöldségtermesztők támogatására.

2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További két nőről derült ki Németországban, hogy halálukat a kólibaktérium okozta, velük együtt tegnapra 25-re nőtt a hasmenéses járvány európai áldozatainak a száma. Hétszáz további beteg állapota életveszélyes, mert náluk kialakult a HUS, azaz a súlyos veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó hemolitikus urémiás szindróma. Kanadából hétfőn este érkezett a hír az első fertőzésgyanús betegről, aki a közelmúltban tért haza Németországból. Arra nem tértek ki, hogy milyen ételeket fogyasztott.
A tizenhárom európai országot, illetve az Amerikai Egyesült Államokat és most már Kanadát is elérő fertőzés eredetét azonban továbbra is titok fedi. A német hatóságok a spanyol uborka után az Uelzen körzetében lévő Gärtnerhof Bienenbüttel termékeit, a növényi csírákat feltételezték a halálos kór okozójának, de a bioüzemből vett mintában tegnapig nem mutatták ki a kólibaktériumot.
Közben százötvenmillió eurós segélyt javasolt a járvány miatt kárt szenvedett zöldségtermesztők támogatására Dacian Ciolos mezőgazdaságért felelős európai biztos tegnap Luxemburgban, a mezőgazdasági miniszterek rendkívüli találkozóján. A román biztos becsült összegről beszélt, ami növekedhet is az országok veszteségétől függően. A termelőket a leginkább érintett zöldségek – uborka, paradicsom és saláták – korábbi években elért átlagárának harminc százalékában kártalanítanák.
A felajánlott összeg azonban elfogadhatatlan több állam, elsősorban Európa legfontosabb gyümölcs- és zöldségexportőre, Spanyolország számára, amelynek uborkáját a német hatóságok alaptalanul vádolták a fertőzés okozásával. A spanyol fél felháborodására jellemző, hogy tegnap Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén egyik képviselőjük uborkával a kezében utasította vissza a német eljárást, és követelte, hogy alakítsák át az unió vészjelzési rendszerét. Madrid szerint a spanyol termelőket heti 225 millió eurós kár érte, és a spanyol mezőgazdasági miniszter teljes kártérítést követel Berlintől.
A tagországok mezőgazdasági miniszterei eközben igyekeznek megnyugtatni a kedélyeket otthon, és rávenni a lakosságot, hogy import helyett saját termékeiket vásárolják. Az üzenet mindenütt – többek közt Olaszországban, Franciaországban, Romániában – ugyanaz: zöldségeink, gyümölcseink egészségesek, ne hagyjuk tönkremenni a termelőinket. Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter az MTI tudósítása szerint a feldolgozókat és a közétkeztetőket kérte, vásárolják fel az uborkát az önhibájukon kívül bajba került termelőktől. Úgy vélte, az elhamarkodott nyilatkozatok miatt az egész európai zöldségágazat, így a magyar is, megrendült.
A Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) csatlakozott a miniszter felhívásához, és bejelentette, hogy a napokban megjelenik a termékek magyar eredetét tanúsító védjegyük, ami segíthet viszszaszerezni a fogyasztók bizalmát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.