Hadiállapot bevezetése Szíriában

Olvasónktól
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet május 24-i számában interjút közölt a budapesti szíriai nagykövetség ügyvivőjével, Mohamed Amir Smadival a szíriai eseményekkel kapcsolatosan. Smadi úr leszögezte, hogy a 40 éve tartó szíriai diktatúra elleni tüntetők nem mások, mint bűnözők, terroristák, szalafiták.
Az események Deraa városában kezdődtek azzal, hogy kamaszok a tunéziai és az egyiptomi események hatására rendszerellenes feliratokat festettek a házfalakra. Letartóztatták őket, letépték a körmeiket, szüleiket pedig megalázták. Ennyit a bűnözőkről és a terroristákról.
Kabaréba illő eseményekről szivárogtak ki hírek: Deraa városába még az események előtt a fiatalok egy szamár testére ráírták: Le Bassár el-Aszaddal! Szemtanúk szerint a szamarat a biztonsági erők felakasztották, és három napig lógott a város főterén.
Mint az köztudomású, a Szíriai Arab Köztársaságban – amely a nevével ellentétben egypártrendszerű politikai diktatúra – az utóbbi hetekben, hónapokban a karhatalmi szervek nehézfegyverzettel és harckocsikkal léptek fel a demokráciát, szabadságot és emberi méltóságot követelő polgári lakossággal szemben.
A Szíriában történtek következményeit a Magyarországon élő, szír származású emberek közvetlenül is érzik: a Budapesten működő szíriai nagykövetség részéről folyamatos szóbeli és írásbeli fenyegetések érkeznek azok részére, akik nyíltan kiállnak a polgári lakosság követelései mellett, és követelik a demokratikus átalakulást; a fenyegetések a Szíriában élő rokonokkal és családtagokkal szembeni megtorlást és likvidálást helyezik kilátásba. Ismerve a Szíriában jelenleg uralkodó hadiállapotot, az ilyen tartalmú jogellenes fenyegetések beváltása valós veszéllyel bír, és komoly félelmet kelt bennünk.
A Szíriai Arab Köztársaság budapesti nagykövetsége a fent leírtak alapján a szíriai néppel és a Magyarországon élő szíriai emberekkel szemben a jelenlegi egypártrendszerű politikai diktatúra érdekeit képviseli, amely magatartás egyenlő az emberi jogok sárba tiprásával.
Hiábavalók Smadi úr erőfeszítései, ugyanis információink szerint a szíriai vezetés számos nagykövetét hazarendeli (valószínűleg ő is köztük van), helyükre pedig az elnököt lelkükkel és vérükkel védő embereket küld.
Dr. Mousa Moustafa
szülész-nőgyógyász főorvos

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.