Hajthatatlan pedagógusok

Vona Adrienn
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háttérbeszélgetés. Az Index tegnap arról írt, hogy Hoffmann Rózsa (KDNP) oktatási államtitkár elállt attól a fegyelmi vizsgálattól, amelyet Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke ellen kezdeményezett a párton belül. A portál azt állította, minderről a KDNP-s Harrach Péter adott tájékoztatást. Harrach viszont az MTI-nek azt mondta, nem nyilatkozott a portálnak, mindössze egy háttérbeszélgetésen vett részt. Az oktatásért felelős államtitkár ugyanakkor közölte: szándéka nem változott, a nyilvánosság kizárásával kívánja tisztázni, hogy helyes vagy helytelen, ha az Országgyűlés szakbizottságának kormánypárti elnöke folyamatosan a médiában bírálja a kormány és az államtitkárság intézkedéseit, tervezeteit.


Nem állnak el a vasárnapra tervezett demonstrációjuktól a pedagógus-szakszervezetek az oktatásért felelős államtitkár kérése ellenére – jelentette be Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke tegnap, a Hoffmann Rózsával folytatott megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón.
Mendrey László leszögezte: a demonstrációt azért tartják meg, mert bár az egyeztetések megkezdődtek, a pedagógusok óraszámával összefüggő kérdések, illetve a fenntartóval kapcsolatos modell kérdésében megmaradt a szakszervezet és az államtitkárság közötti ellentét. Hangsúlyozta azt is, hogy a demonstrációval nem a tárca és a pedagógusok közötti feszültségkeltés a céljuk. Szerinte az államtitkárság céljait, a pedagógus-életpályamodellről szóló elképzeléseket pénzügyi korlátok veszélyeztetik. Mendrey leszögezte: az egyeztetések után azt javasolta, folytatódjon a konzultáció. Hoffmann kijelentette: a tárca célja az, hogy a közoktatási törvény életbe léptetésével és a pedagógusok életpályamodelljének bevezetésével a tanárok élethelyzete javuljon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.