Harc a legális drogok ellen

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a rendőrség a gyanús, feltehetőleg legális, kábító hatású készítményeket áruló Amsterdam shopok ügyében. A szakértők, a hatóságok jelenleg tehetetlenek a mind több és több, tiltólistán nem szereplő pszichotrop anyag megjelenésével szemben. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kábítószerügyi szakbizottsága is keresi a megoldást a problémára.

Nagy Áron
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszüntette az eljárást az Amsterdam shopok ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), mivel a lefoglalt, gyanús termékmintákról a szakértői vizsgálat megállapította, hogy azok nem minősülnek kábítószernek – közölte lapunkkal a hatóság. A negyedévvel ezelőtt bezárt üzletek ennek ellenére nem nyitottak ki, a vállalkozás honlapjáról sem lehet rendelni többé a füstölőként, fürdősóként vagy egyéb, nem emberi fogyasztásra szánt készítményként hirdetett porokból, tablettákból, növényi származékokból. A BRFK közleménye egyébként nem cáfolta, hogy a szerek kábító hatásúak voltak, vizsgálatuk azonban valószínűleg erre nem is terjedt ki, a rendőrségnek ugyanis csak azt kell ellenőriztetnie, hogy a lefoglalt anyagok tilalmazottak-e. Ha nem, az eljárás gyakorlatilag véget ér, és a szereket tovább lehet forgalmazni. Ennek ellenére nem haszontalan egyetlen ilyen eljárás sem – vélekedett Ujváry István. A vegyészmérnök elmondta: azzal, hogy a bűnügyi kutatóintézetben megvizsgálják ezeket az anyagokat, azok a szakmai közbeszéd tárgyává válhatnak, s előbb-utóbb kezdeményezhetik a tiltólistára vételüket is.Emlékezetes, hogy az úgynevezett designer drogok az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a szerhasználók között. Olyan tematikus webshopok is termékek tucatjait kínálják, mint a lapunk által bemutatott, már nem működő Partytune és Amsterdam shop. Ujváry szerint a pszichotrop anyagok előállítói egyre ügyesebbek, a szakértők, a hatóságok pedig szinte tehetetlenek a folyamatosan változó szerek terjedésével szemben. Megfigyelhető azonban fogyasztói bizalmatlanság is. Ennek az lehet az oka, hogy a dömpinggel sokszor ismeretlen hatású, illetve a már ismert márkajelzés alatt eltérő tartalommal megjelenő kábító hatású készítmény jut el a vásárlókhoz, akikben negatív kép alakulhat ki. A probléma mind jelentősebbé válik, ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kábítószerügyi szakbizottsága is keresi a megoldást – közölte lapunkkal a testület elnöke, Fülöpné Csákó Ibolya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.