Három kisgyermeknél nincs behívó

Négy sarkalatos törvény tervezetét nyújtotta be tegnap a kormányoldal az Országgyűlésnek. Így hamarosan tárgyalhatnak a köztársasági elnök jogállására, az egyházakra, a népszavazásra és a honvédségre vonatkozó új szabályozásokról.

Bodacz Balázs
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vagyonnyilatkozatot kell tennie az államfőnek, feleségének (vagy élettársának) és gyermekének is a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló, most benyújtott törvénytervezet szerint. A közjogi méltóság a mindenkori köztisztviselői alapilletmény 39-szeresére, mai szabályok szerint valamivel több mint másfél millió forintra jogosult havonta, amely juttatás hivatali ideje lejárta után is jár neki. Két autót használhat, az egyiket személyes, a másikat hivatali célokra. Kap sofőrt is, megbízatása után pedig – csak úgy, mint most – továbbra is jogosult szolgálati lakás használatára. A közigazgatási és igazságügyi tárca, mint beterjesztő, sürgős eljárásban tárgyaltatná a jogszabályt.
Nyilvánosságra került az egyházakról szóló törvény tervezete is. Eszerint bevett és elismert egyházként tartanák számon a történelmi keresztény egyházak és a zsidó felekezetek mellett az ortodoxokat, az unitáriusokat és a baptistákat. Más közösségek mellett a Hit Gyülekezete a jelentős közcélú tevékenységet ellátó egyházak kategóriájába tartozna. Ezenkívül működhet még 23, úgynevezett elismert vallási közösség is. A szcientológusok nem nevezhetnék magukat egyháznak.
A népszavazásról szóló törvényjavaslat szerint megszűnne a véleménynyilvánító népszavazás intézménye, az országos népszavazásra vonatkozó rendelkezések terjedelme pedig jelentősen csökkenne. Minthogy az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa megalkotta az európai polgári kezdeményezésről szóló rendeletet, az ehhez kapcsolódó jogharmonizációs rendelkezések is helyet kapnak a készülő törvényben.
Az új honvédségi törvény viszszaállítaná a fegyver nélküli katonai szolgálat lehetőségét, fenntartaná az önkéntes tartalékos rendszert, s rendelkezik a kettős célú polgári védelmi kötelezettségről is. A hadkötelességről már az alaptörvény is szól (ez nem azonos a sorkötelezettséggel – a szerk.), de a részletszabályozás tervezete kimondja: nem hívható be katonai szolgálatra mások mellett az a hadköteles, aki saját háztartásában legalább három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, vagy aki a vele közös háztartásban élő kiskorú gyermekét egyedül tartja el. A szakminiszter által benyújtott sarkalatos törvényjavaslatot sürgősséggel tárgyalhatja a Ház, a rendelkezések január elsején léphetnek hatályba.
A sporthuliganizmus visszaszorítását célzó javaslat egyebek mellett kimondja, hogy akár két év szabadságvesztésre is ítélhető, aki nézők elől elzárt területre belép, ott tartózkodik, vagy oda valamit bedob. A rendbontók személyének megállapítását segítheti, hogy a biztonsági adatokat (például videofelvételeket) nem 24, hanem 72 órán át kell megőrizni.
A fideszes Gruber Attila javaslatára kikerülhetnek a fémek begyűjtésével és értékesítésével kapcsolatos törvény hatálya alól az autóbontók. A képviselő emellett arcképes igazolványt adna a fémhulladék-beszállítóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.