Hárommilliárdon vitatkozhatnak Pécsett

A Zsolnay kulturális negyed kialakítására eredetileg csaknem 11 milliárdot szántak, ám aligha állhat meg a projekt ennél az összegnél. Úgy tudjuk, hogy a negyed építése kapcsán a pécsi önkormányzat és a kivitelezők között immár csaknem hárommilliárd forintról szól a vita, bár hivatalosan egyelőre 370 millió forintról tárgyalnak.<br />

Bóka Máté Ciprián
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban fogadta el a pécsi önkormányzat azt az előterjesztést, amely az Európa kulturális fővárosa program részeként épülő Zsolnay kulturális negyedben zajló munkálatok változtatásáról szólt. A projektet összesen 160 ponton – kisebb-nagyobb mértékben – módosították. Többek között elhagyták a déli részre tervezett mesterséges tó létesítését, és a negyeden belül néhány szerkezetileg megerősített épületet – mintegy háromezer négyzetméteren – sem laknak majd be. Mindezekkel szemben bővült is a negyed: a Pécsi Tudományegyetem nem csupán a művészeti karát és a médiatudományi oktatást telepítené át ide, hanem más bölcsészkari képzéseket is, ennek megfelelően is módosítani kellett a kivitelezésen.
A változtatások összértéke 370 millió forint, de a pécsi önkormányzat szerint a szükségessé vált pluszmunkák és az eredetihez képest csökkentett műszaki tartalom értéke kiegyenlítik egymást. A Zsolnay-negyedet építő Magyar Építő Zrt. és a Reneszánsz Zrt. által alkotott konzorcium ezt azonban vitatja, így egy úgynevezett döntnöki eljárás részeként, szakértők bevonásával határoznak majd arról, hogy az önkormányzatnak valóban többet kell-e fizetnie a negyed építésére.
A műemléki környezetben épülő új kulturális centrum kapcsán azonban információnk szerint mintegy hárommilliárd forint valójában az az összeg, amely a későbbiekben elszámolási vita tárgya lehet a felek között a kivitelezést illetően.
A kulturális fővárosi program beruházásai közül nem ez lenne az első eset, hogy az eredetileg tervezett összeget meghaladják a munkák. Ismeretes, hogy a tavaly decemberben átadott Kodály Központ esetében több száz, a ház alapozáshoz szükséges cölöp leverése miatt 431 milliót követelt az ottani kivitelező, végül az ügyben lefolytatott döntnöki eljárás eredményeként a városnak „csak” 289 milliót kellett fizetnie.
A Zsolnay-negyedet időn ősszel fejezik be, az új kulturális centrum „felfutása” után évente kétszázezer látogatóval számolnak. A centrumban helyet kapott a Zsolnay manufaktúra értékes darabjait felvonultató Gyugyi-gyűjtemény, az új Pécsi Galéria, a Bóbita Bábszínház, de ide kerül a Janus Egyetemi Színház, valamint a Pécsi Ifjúsági Központ is. A negyedben képző- és iparművészek, kézművesek és más kreatív területek képviselői bérelhetnek üzleteket, műhelyeket, majd lesz kávézó, étterem és hangversenyterem is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.