Határozatba foglalták a mentőcsomagot

Ma délután kettőkor kerül pont az adósmentő tervek végére. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke ugyanis ekkor mutatja be az intézkedéscsomagot. Szakértők szerint azonban a tárgyalások nem érnek véget, néhány részletben még meg kell egyezniük a feleknek.

Csécsi László
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tudjuk, nem bizonyulnak helytállónak azon, tegnap is széles körben keringő lapértesülések, amelyek szerint tovább csúszik az adósmentő csomag elkészültének bejelentése. Lapunk információi szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke ma délután a Parlamentben mutatja be az intézkedéstervezetet. Úgy értesültünk, hogy az egyezséget azáltal sikerült tető alá hozni, hogy több fontos részlet megvitatását a felek későbbre halasztották. Ezt sejteti Müller Jánosnak, a bankszövetség szóvivőjének nyilatkozata is, aki lapunknak arról beszélt, hogy ma az adósmentésről szóló kormányhatározat pontjait jelentik be, amelyek tulajdonképpen egyfajta keretet jelentenek, a főbb feladatok kijelölését tartalmazzák, így nem is foglalnak magukban minden részletet, amelyek kidolgozása többek között törvénymódosításokban várható. A szóvivő példaként azt említette, hogy a svájci frank árfolyamának 180 forinton történő rögzítését ugyan tartalmazza a kormányhatározat, ám az egyelőre még nem világos, hogy azt kik, és miként vehetik majd igénybe.
A devizahitelek árfolyamának rögzítése elemzők szerint egyébként nem lesz nagy hatással a forint árfolyamára, sőt kedvezően hathat a magyar gazdaságra, amennyiben a hitelek törlesztése folytatódik és a bankrendszer is fel tudja szívni a veszteségeket. Ashraf Laidi devizapiaci elemző a távirati irodának adott interjújában arra emlékeztetett, az év eleje és április vége között a magyar fizetőeszköz teljesített legjobban a régiós valuták közül.

Szégyenpadra kerülhetnek a bankok. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mellett július elsejétől működő Pénzügyi Békéltető Testület nyilvános konzultáció céljából közzétette eljárási szabályzatának tervezetét. A testület az elnök mellett hét, egyenként háromtagú tanácsból áll majd. Az ügyfelek írásban érkezett kérelmeit az ügyintézésre kijelölt tanács vizsgálja meg, és az eljárás megindulását követő hatvan napon belül meghallgatást tűz ki a felek számára. A pénzügyi békéltetési eljárást a testület annak megindulását követő kilencven napon (bizonyos esetekben százhúsz napon) belül le kell zárnia egyezséggel, kötelezéssel vagy ajánlással. Amennyiben a pénzügyi szolgáltató a javaslatokat tartalmazó levél kézbesítése után legalább hatvan napig nem tesz eleget az előírtaknak, akkor az eljáró tanács ajánlását az adott bank vagy pénzügyi vállalkozás nevével együtt hozza nyilvánosságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.