Hatmilliárdos OTP-követelés Hevesben

Hírösszefoglaló
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Heves megyei önkormányzat számlavezető bankja 6,2 milliárd forintos hitelezői követelést jelentett be az önkormányzattal szemben folyó adósságrendezési eljárás során – közölte tegnap a helyhatóság mellé kirendelt pénzügyi biztos a megyei közgyűlés ülésén. Sámoly György hozzátette: ez a várható hitelezői igényeknek csak egy része. Az eljárás lefolytatásával megbízott Mátraholding Zrt. még nem mérte fel, hogy mit tud befogadni a bank által benyújtott igényekből.
A pénzügyi biztos elmondta: az eljárás elrendelésétől számított 30 napban, vagyis június 18-ig kell elkészítenie az önkormányzatnak a válságköltségvetést, az ingatlan- és vagyonkatasztert, illetve a zárszámadást. Az adósságrendezési eljárás ideje alatt – erre a törvény szerint 210 nap áll rendelkezésre – csak az önkormányzati törvényben megfogalmazott kötelező feladatokat finanszírozhat a megye. Ismert, a Heves Megyei Bíróság adósságrendezési eljárást rendelt el a Lepp Gyula és testvére által jegyzett HVL Invest Kft. kezdeményezésére a megyei önkormányzattal szemben. A cég ugyanis 280 millió forintot követel az önkormányzattól, amely azt képtelen teljesíteni. Lepp Gyula Kóka János volt SZDSZ-es pártelnök sógora.
Szabó Róbert, a közgyűlés fideszes elnöke régebben úgy nyilatkozott, hogy a megye korábbi szocialista vezetése okozta az önkormányzat eladósodását. Nagy Imre, a közgyűlés MSZP-frakciójának elnöke viszont az ülésen annak a gyanújának adott hangot, hogy az új fideszes vezetés szándékosan vitte csődbe a megyét. Mindezt arra alapozta, hogy a fideszes többségű közgyűlés lemondott az adósságrendezési eljárás elrendeléséről hozott döntés elleni fellebbezés jogáról, miközben már korábban felülvizsgálati eljárást kért a Legfelsőbb Bíróságtól az ítélőtáblának a 280 millió forintos követelés jogosságát megállapító határozatával szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.