Hazánkba is juthatott a fertőzött uborkából

Az Országos Epidemiológiai Központban mostanáig öt mintát vizsgáltak a németországi hasmenéses járványt okozó kólibaktériummal összefüggésben, de egyetlen esetben sem mutatták ki bennük a kórokozót – közölte Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos budapesti sajtótájékoztatóján tegnap.

Vigh Dániel
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt is elmondta: az európai uniós gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül megtudták, hogy Magyarország is kaphatott abból a spanyolországi uborkából, amely a gyanú szerint a baktériumot hordozza. Nem megfelelő higiénés körülmények között emberről emberre is terjedhet a betegség, ezért Szabó Enikő rendszeres és alapos kézmosást javasol. Az élelmiszer-biztonsági hatóságok még vizsgálják, hogy mikor és milyen mennyiségben érkezhetett a szállítmány.
Eddig Európában hat országból – Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából, Franciaországból és Nagy-Britanniából – jelentettek megbetegedést. Németországban tegnapra már tíz ember életét követelte a hasmenéses járvány. A távirati iroda szerint a Robert Koch német járványügyi intézet arról számolt be, hogy országszerte több mint ezer fertőzéses megbetegedést, gyanús esetet regisztráltak. A betegek közül csaknem háromszáz állapota válságos: a bélbaktérium kiváltotta fertőzés vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget eredményezett náluk. Szakértők szerint a járvány még nem érte el tetőpontját.
Bővebben a 17. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.