Hazánkban is lehet fertőzött uborka

Megbetegedést nálunk eddig nem okozott, de bizonyosan Magyarországra is juthatott abból a fertőzött spanyol uborkaszállítmányból, amely miatt Németországban már tíz halálos áldozattal járó hasmenésjárvány tört ki. Vizsgálják a hatóságok annak a két magyar vállalkozásnak a raktárkészletét és iratait, amelyek feltehetőleg behoztak spanyol zöldséget az országba.

Vigh Dániel
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországra is érkezhetett a kólibaktériummal szennyezett spanyol uborkából, de hazánkban a legfrissebb információk szerint nincs a járvánnyal összefüggésbe hozható megbetegedés – közölte sajtótájékoztatóján Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos tegnap. Elmondta, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) múlt hét pénteken figyelmeztette a kórházakat: ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal öszszefüggésbe hozható, azonnal értesítsék az Országos Epidemiológiai Központot (OEK). Szabó Enikő közlése szerint a hét végén öt beküldött székletmintát vizsgált meg az OEK, de egyetlen esetben sem mutatták ki bennük a kólibaktériumot, s a betegek jól vannak.
A helyettes tiszti főorvos azt is elmondta: az európai uniós gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül megtudták, hogy Magyarország is kaphatott abból a spanyolországi uborkából, amely a gyanú szerint a betegség kórokozóját hordozza. Az élelmiszer-biztonsági hatóságok még vizsgálják, hogy mikor és milyen mennyiségben érkezhetett a szállítmány. Tájékoztatott: a betegség akár súlyos szövődményekkel is járhat, s annak, aki megbetegedett, nem szabad antibiotikumot, sem hasfogót adni – mivel a baktérium termelte toxinok a szervezetben maradnak –, a lényeg a folyadékpótlás. Amennyiben valaki észleli magán a betegség tüneteit, lehetőleg mihamarabb forduljon orvoshoz – hangsúlyozta. A baktérium csak abban az esetben terjed emberről emberre, ha a fertőzött beteg nem tartja be az alapvető higiéniai előírásokat, nem tisztítja meg a kezét és így érintkezik mással. Szabó Enikő arra kérte az embereket, alaposan mossák és hámozzák is meg a zöldségeket, mielőtt elfogyasztanák azokat. A betegség lappangási ideje öt és nyolc nap közé tehető, s a kezelések egyénre szabottak.
– Már vizsgálják a magyar hatóságok annak a két magyar vállalkozásnak a raktárkészletét és iratait, amelyek feltételezhetően – cseh közvetítéssel – hoztak be spanyol zöldséget az országba. A vizsgálati eredmények a jövő hét első felében várhatók – tájékoztatta Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) elnökhelyettese, országos növény- és talajvédelmi főfelügyelő tegnap az MTI-t. Az ellenőrök már múlt hét pénteken megkezdték a vizsgálatokat, és azokat hét végén is folytatták. A szakértők eddig mintegy 80 mintát gyűjtöttek össze a spanyol eredetű zöldségfélékből, hogy tüzetesen megvizsgálják mikrobiológiai szempontok alapján.

Mutáns baktérium? Németországban tegnapra már tíz ember életét követelte a véres hasmenéses járvány. A Robert Koch német járványügyi intézet arról számolt be, hogy szerte az országban több mint ezer fertőzéses megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. Közülük csaknem háromszáz állapota válságos: az EHEC bélbaktérium kiváltotta fertőzés vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget eredményezett náluk. Egészségügyi szakértők úgy vélekednek, hogy a járvány még meszsze nem érte el tetőpontját. A fertőzésért felelős egysejtű, az EHEC bélbaktérium, május közepén Észak-Németországban kezdett áldozatokat szedni. A tünetek alapján a járványügyi szakértők meg vannak győződve arról, hogy az E. choli baktérium egy új mutációjáról lehet szó. A német hatóságoknak még mindig nem sikerült egyértelműen bizonyítaniuk, hogy a mintegy két hete tartó és minden korábbinál gyorsabban terjedő fertőzést Spanyolországból importált uborka okozta. Németország illetékesei az Európai Unió gyors riasztási rendszerén keresztül tájékoztattak arról is, hogy egy vélhetőleg szintén fertőzött spanyol rakományt Dániába vittek. A dán hatóságoknak sikerült ezt az uborkaszállítmányt felkutatni és kivonni a forgalomból, és biztosították Brüsszelt, hogy a termékből nem jutott más tagországba.
Franciaországban három olyan ételmérgezéses esetet észleltek, amelyek összefüggésbe hozhatók a németországi hasmenéses járványnyal – közölte a távirati iroda a francia egészségügyi minisztériumra hivatkozva. A három kórházban ápolt személy a közelmúltban tért haza Németországból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.