Hitelesek: a jövő héten jön a törvény

A jövő héten már a kormány elé kerülhetnek az otthonvédelmi elképzelésekhez szükséges törvény- és rendelettervezetek. Csak abban az esetben engedi el a bank a bajba jutott hiteles tartozásának az ingatlanvételár feletti részét, ha közösen ajánlják fel az ingatlant megvételre a nemzeti eszközkezelőnek.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első olvasatban már a jövő héten a kormány elé kerülhetnek az otthonvédelmi akcióterv jogszabályi hátterét megteremtő törvény- és kormányrendelet-tervezetek – értesült a távirati iroda. Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke az MTI-nek elmondta: bízik abban, hogy a jövő hét első napjaiban ők is megismerhetik a bankokkal való megegyezést tükröző jogszabálytervezeteket. Az alelnök megerősítette: a kormánnyal kötött megállapodás magában foglalja azt is, hogy az ingatlan Nemzeti Eszközkezelő Társaságnak (NET) való értékesítésével a hitelszerződés lezárul, a bankok az eszközkezelőtől befolyó vételáron túl nem támasztanak egyéb követelést.
A konstrukció szerint azok az ügyfelek, akik nem tudják tovább törleszteni hiteleiket az árfolyamgáttal, vagyis a rögzített svájcifrank-, euró- vagy japánjen-értékek mellett sem, a banknál kezdeményezhetik lakásuk NET általi megvásárlását. Ha a bank is úgy ítéli meg, hogy szociális helyzetük nem teszi lehetővé a hitel további törlesztését, az ügyféllel közös kérelmet nyújthatnak be a NET-hez. Ha az állam nem vállal szerepet, például a bank és az ügyfél megegyezése alapján a piacon értékesítik a hitel fedezetéül szolgáló lakást, az ügyfél és a bank állapodik meg a hitel lezárásának feltételeiről.
Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a TV2-nek elmondta, ha a bank megállapodik az állammal, hogy az állam vegye meg azt a lakást, amelyet azután bérlőként használhat a korábbi tulajdonos, akkor a bank az államnak nem 100 százalékon adja el az ingatlant, hanem egy földrajzi besorolásban rögzített kvóta szerint, például 35 vagy 50 százalékon, „tehát a bank azon bukik”.
A kormányfő május 30-án a bankokkal közösen jelentette be, hogy a kormány ötpontos otthonvédelmi akciótervben állapodott meg a bankszövetséggel a lakáshitelesek megsegítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.