Holnap nyit a könyvhét

R. Kiss Kornélia
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtótájékoztatón jelentették be a szervezők a 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok indulását tegnap a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A rendezvényt igazgató Zentai Péter László arról az örökségről beszélt, amelyet a könyvhét ötletét először, 1927-ben felvető Supka Géza hagyott az utókorra, és amelyhez ma is megpróbálnak alkalmazkodni a szervezők. A budapesti Vörösmarty téren kívül idén is minden nagyobb településen megrendezik a könyvhetet, és újdonság, hogy 1941 óta először egy határon túli városban, Kolozsváron is lesz a magyarországival párhuzamosan kolozsvári ünnepi könyvhét. A budapesti rendezvényre a kiadók szórakoztató programokkal és könyvvásárlási kedvezményekkel készülnek, és szombaton lesz Könyvek éjszakája is, ahol koncerttel és játékos programokkal várják az érdeklődőket.
A Vörösmarty téren külön sátrat állítanak az újdonságoknak, ahol valamennyi, a könyvhétre megjelent kötetbe belelapozhatnak az érdeklődők. Nem kevesebb, mint háromszázhetvenöt címről van szó, és a 99 hazai kiadó mellett 18 határon túli kiadót is köszönthetünk a könyvhéten. A kínálat ebben az évben is a magyar irodalmat helyezi a középpontba. Zentai Péter László ismét hangsúlyozta, Magyarországon a tavaszi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szolgálja a külföldi irodalom bemutatkozását, a könyvhét pedig kifejezetten az elmúlt esztendő magyar könyvtermésének szemléje.
A rendezvényt holnap délután négy órakor, a budapesti Vörösmarty téren nyitja meg Tóth Krisztina József Attila-díjas költő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.