Horvátország: adósmentés magyar módra?

Munkatársunktól
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ragadós lehet a magyar példa: miután Magyarország cselekvési tervet fogadott el a devizában eladósodott hitelesek védelmére, Martina Dalic horvát pénzügyminiszter asszony összehívta az ottani bankárokat, hogy megoldást találjanak a kockázatos hitelek növekedésének fékezésére – derült ki horvát lapforrásokból. A horvát bankok már korábban intézkedéseket hoztak a svájcifrank-alapú hitelek törlesztőrészleteinek emelkedése ellen, a most felröppent hírek szerint azonban a magyar modell bevezetését is vizsgálnák.
Közben a bankokkal kötött megállapodást kevésnek érző Magyar Szociális Fórum szervezői Magyarországon a hitelkárosultak és a közüzemi díjhátralékosok tömeges otthonvesztése miatt tegnap összehívták június 9-re a Szociális Kerekasztalt. A hitelezőkkel szemben pertársaság létrehozását javasolják, s azt kívánják elérni, hogy – hibás banki termékre hivatkozva – a hitelkárosultak kártérítésben részesüljenek. Harmati László, az FHB Bank vezérigazgatója az Info Rádiónak pedig arról beszélt, hogy több pontban sem tudtak megegyezni a kormánnyal a bankok; az egyik ilyen az úgynevezett elsétálási jog, vagyis az, amely eltörölné a hitel mögötti fedezet értékén felüli tartozást. Másik vitás pontnak a bankadó meghosszabbítását említette. Szerinte aki jelenleg tudja fizetni a devizahitelét, ne törlesszen rögzített árfolyamon. Három év után ugyanis el kell kezdeni visszafizetni a rögzített és a valós árfolyam közti különbözetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.