Hős tengerészeinkre emlékeztek Baján

Nagy Áron
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományőrzők emléket állítottak tengerész hőseinknek a bajai Duna Hotel, az egykori Nemzeti Szálló falán – közölte lapunkkal Balogh Tamás. A TIT – Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület vezetője elmondta: a tegnap felavatott táblával az 1919-es antikommunista monitorlázadás ott raboskodó tisztikarára kívántak emlékezni és emlékeztetni.
Ismert, hogy a tanácsköztársaság ellen föllázadt tengerészek – köztük a hét végén (szintén Baján) felújított síremléket kapott csicseri Csicsery László és oraviczabányai Mahr Jenő sorhajóhadnagyok – utánpótlásért indultak dél felé a Dunán. Azt remélték, hogy Baján az antanterőktől lőszert és ellátmányt kaphatnak, amelynek birtokában tovább harcolhatnak Kun Béla kommunistái ellen. A vonulás Paksnál a korábban éppen az antant ellen létesített aknazár miatt lelassult. Ekkor történt, hogy a Munka nevű felfegyverzett kerekes gőzös átállt az ellenséghez, s árbocán a vörös zászlóval elhagyta az alakzatot. A Komárom figyelmeztető lövést adott le, amit a gőzös heves ágyúzással viszonzott. A Munka egyik lövedéke halálra sebezte Mahr Jenő sorhajóhadnagyot, és Csicsery Lászlót is. A hajók, köztük az idén 140 éves Lajta monitor végül elérte úti célját, ott azonban őrizetbe vették a tengerészeket. A tisztikart az akkori Nemzeti Szállóban helyezték el, s nem sokkal később innen szállították tovább Szerbiába.
Közben a Lajtát a róla elnevezett emlékév utolsó állomásáról, Bajáról már elvontatták. Végállomása a Neszmélyi Hajóskanzen lesz. Ismert, az Osztrák–Magyar Monarchia egyedülálló folyami monitorját felújítása után tavaly keresztelték újra. Idén Komáromtól Bajáig hajózott a Dunán, s múzeumhajóként engedett bepillantást a magyar hadihajózás dicső korszakába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.