Hősi halottak síremlékét avatták újra

Nagy Áron
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepélyesen újraavatták a hét végén csicseri Csicsery László és oraviczbányai Mahr Jenő sorhajóhadnagyok felújított síremlékét a bajai Kálvária-dombi temető katonai parcellájában. Az 1919-es ellenforradalom hősi halottjainak kegyeleti helye a Lajta monitorról elnevezett emlékév utolsó állomásán a magyar tengerészeti hagyományőrzők öszszefogásának és a Honvédelmi Minisztérium támogatásának eredményeként nyerhetett ismét méltó formát – közölte lapunkkal Balogh Tamás. A TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület vezetője elmondta: az első világháborúban tengeralattjáró-parancsnok Csicsery neve a világégés után kapcsolódott össze a Lajtáéval, amikor a Tanácsköztársaság idején hazánk védelmében a cseh intervenciósok ellen vezényelte a hadihajót.
Amikor a kommunista hatalom a magyar nép ellen is be akarta vetni a monitorokat, Csicsery és társai fellázadtak. A lőszerük hamar elfogyott, utánpótlást pedig csak Baján, az antanttól remélhettek, ezért dél felé hajóztak a Dunán. A Lajtát több más hajó is kísérte, köztük a Munka nevű felfegyverzett gőzös. Ez a paksi aknazárnál újra fölvonta a vörös lobogót, mire a Komárom figyelmeztető lövést adott le. A Munka válaszul tüzet nyitott, s bár a párbajból az ellenforradalmi flottilla került ki győztesen, Mahr Jenő s a Lajtára súlyos sérülésekkel átszállított Csicsery László életüket vesztették. A veterán monitor ma látogatható utoljára Baján. (Bővebben az MNO.hu internetes oldalon.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.