IKR-ügy: górcső alatt a kezesség

Dénes Zoltán
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő kedden tárgyalja az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottsága az IKR Zrt. állami készfizető kezességgel kapcsolatos ügyét. A tervek szerint meghallgatják Gráf József volt agrárminisztert, Veres János korábbi pénzügyminisztert, Oszkó Péter akkori pénzügyminisztert és Saxon Attilát, az IKR vezérigazgatóját.
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a napokban számolt be arról, hogy vizsgálatot rendelt el a bábolnai IKR Zrt. államilag garantált hitelfelvételével kapcsolatban. Mint kifejtette, az IKR 2009-ben mintegy hatmilliárd forint kölcsönt kapott kereskedelmi bankoktól, amelynek 80 százalékára, vagyis ötmilliárd forintra készfizető állami kezességet kapott – a kormány, s ezen belül Gráf József és Veres János előterjesztésére. Furcsának nevezte, hogy „egyik miniszter sem vette észre, hogy az IKR Zrt. többségi tulajdonosa egy Verino nevű, Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cég.” Rámutatott: a társaság mostanra csőd közeli állapotba került és megkezdte nyereséges ágazatainak kiszervezését, s emiatt félő, hogy az állam elbukhatja az ötmilliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.