India Budapest mellett

Magyarország megérdemel egy helyet az ENSZ Biztonsági Tanácsában – mondta lapunknak adott interjújában S. M. Krishna. Az indiai külügyminiszter szerint hazánk kapcsolatot teremthet az ázsiai nagyhatalom és Közép-Európa között.

2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miként látja az ENSZ jövőjét?
– Az ENSZ alapokmányát közvetlenül a második világháború után írták alá. Ez hetven éve történt, márpedig ez idő alatt a világ minden szegletében alapvetően megváltozott. India Németországgal, Japánnal és Brazíliával együtt azt az álláspontot képviseli, hogy a világszervezetnek hatékonyabbnak kell lennie, és nagyobb legitimitást kell kapnia, jobban kell tükröznie a körülöttük levő világ valóságát, s nem a hetven évvel ezelőtti világot kell képviselnie. Látjuk, Afrikát kihagyják mindenből. Az önök térségét szintén nem képviseli senki a világszervezet döntéshozó testületében, pedig Magyarország Európa szívében található! Magyarország is megérdemel egy helyet a Biztonsági Tanácsban, és bízom abban, hogy az őszi közgyűlésen sikerrel is jár.
– Néhány napja döntött úgy az indiai kormány, hogy négymilliárd dolláros üzletet köt az Egyesült Államokkal repülőgépek szállításáról. Eközben Washington mellszélességgel támogatja az önök nukleáris terveit is, annak ellenére, hogy nem írták alá az atomsorompó-egyezményt, de van atomfegyverük. Nem köti mindez túlságosan is az Egyesült Államokhoz?
– Amerikával jó kapcsolataink vannak, stratégiai együttműködést írtunk alá vele. A jövő hónapban várjuk Újdelhibe Hillary Clinton amerikai külügyminisztert, hogy részt vegyen a stratégiai párbeszéd ülésén. Washington megérti és elfogadja India álláspontját az atomsorompó-egyezmény kapcsán is. India úgy látja, a szerződés elfogult, egyes államokat diszkriminál, s amíg ez így marad, addig nem írjuk alá. Ennek ellenére kötelezte magát, hogy semmiképp nem fog újabb nukleáris kísérletet végrehajtani, semmilyen körülmények között nem újítjuk fel ezeket a teszteket.
– Afrikai országokkal is nemrég volt egy tanácskozásuk, a kontinens keleti felén számos indiai vállalkozás működik. Mi a tervük Afrikával, át kívánják venni a britek helyét?
– Történelmi kapcsolataink vannak Afrikával, rengeteg indiai telepes érkezett az évszázadok során az említett területre. Az ottani vállalkozások nem újak, nekünk nagyon is fontosak. A részvételünket az afrikai kontinensen tovább akarjuk növelni, 2008-ban született erről egy döntés. Az Újdelhiben tartott indiai–afrikai találkozón az Afrikai Unió s a tagországok külön-külön is megköszönték India szerepvállalását. A kapcsolatok igen jól fejlődnek ott.
– Az Európai Unió önöknek mennyire fontos közösség?
– Nyilvánvaló, hogy az EU a világ egyik legfontosabb gazdasági csoportosulása, a tagországokkal már azelőtt szoros kapcsolataink voltak, hogy egyáltalán létrejött volna az unió. Nem feltétlenül az uniós tagságot tekintjük elsőrendűnek az egyes tagállamokkal való tárgyalásaink során, inkább magát az országot nézzük. Ez persze nem jelenti azt, hogy az Európai Unió közössége ne volna kiemelten fontos. Magyarország kiválóan alkalmas arra, hogy hidat képezzen India és Közép-Európa között. A magyar miniszterelnökkel találkozva láttam, hogy India barátjáról van szó, és nagy lehetőségek vannak a kereskedelmi, oktatási és kulturális területen való együttműködésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.