Indokolatlanul drágák az élelmiszerek

Drágábban kínálják a hazai élelmiszerek kétharmadát a boltokban, mint amekkora ár indokolt volna – derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet számításaiból.

Dénes Zoltán
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A bolti ár többnyire magasabb annál, mint ami az adott élelmiszerek előállítási költségéből és egy méltányosnak nevezhető nyereségből következne – mondta Kertész Róbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet osztályvezetője. Az év első három hónapját tekintve a tejnél és a trappista sajtnál csak néhány százalékos, de a tejfölnél már 16 százalékot meghaladó indokolatlan többlet figyelhető meg a bolti árakban. A kenyér átlagos fogyasztói ára közel 10 százalékkal, míg a liszté 30 százalékkal haladta meg az indokolt szintet. A kenyér árának emelését egy ideig segítette az is, hogy a lakosság már számított a drágulásra.
Továbbiak a 15. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.