Irányító van, csapat kerestetik

Hétfőn még úgy tűnt, Iványi Dalma nyílt levelével, valamint a szurkolók tüntetésével új front nyílt Pécs városa és a női kosárlabdacsapatot működtető gazdasági társaság között. Tegnap azonban Páva Zsolt polgármester fogadta az együttes vezéregyéniségét, s megbeszélésük után megalapozott a remény arra, hogy belátható időn belül tisztázódik a szakadék szélére sodródott klub helyzete. Bár a drukkereknek alighanem bele kell törődniük, hogy a következő idényben a Pécs nem lesz versenyben az aranyéremért.

2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere egy hete küldte el a selyemzsinórt Rózsa Gábornak, a Pécs 2010 csapatát működtető Pécsi Női Kosárlabda Kft. (PNK) ügyvezető igazgatójának. Sajtótájékoztatóján kijelentette, új koncepcióra van szükség a tetemes, több mint 300 millió forintos tartozást felhalmozott klub megmentésére. Akkor még három lehetséges megoldást vázolt fel, s noha erről nem beszélt, mondandójából kitűnt, mindegyik feltételezi azt a kezdőlépést, miszerint Rózsa Gábornak és az ügyvezető fémjelezte tulajdonosi körnek távoznia kell. (A Rózsa Gáborhoz köthető csoport, a Sport, Marketing és Management 2007 Szolgáltató Kft. (SMM) 50 százalékos tulajdonos a PNK-ban, a városnak 49,24, a PVSK Női Kosárlabda Utánpótlás Alapítványnak 0,76 százaléknyi tulajdonhányada van.)
Az SMM erre nem mutat hajlandóságot, mi több, ellentámadásba ment át. Másfél hete még csak azt hangoztatta, hogy bírja egy olyan szponzori kör támogatását, amely 60 millió forintot hajlandó áldozni a csapat megmentésére. Hétfőn pedig váratlanul Iványi Dalma, a csapat kapitánya, sőt szimbóluma lépett a színre az SMM képviseletében. A kiváló irányító nyílt levelet intézett a polgármesterhez, amelyben egyrészt közli, hogy szóbeli megállapodás keretében az addigi 15 százaléka helyett kizárólagos tulajdonosként képviseli az SMM-et, másrészt azzal a javaslattal állt elő, hogy az SMM legyen 51, a város pedig 49 százalékos tulajdonos a PNK-ban.
Iványi azt a kérdést nyitva hagyta, hogy a jövőben játékosként, netán ügyvezetőként is erősíteni kívánja-e a klubot. Szerepvállalása több szempontból is meglepő. Egyrészt a cégpapírokon 15 százalékos tulajdonosként sem szerepel, ezért vitatható, hogy jogosult-e az SMM képviseletében eljárni. De ha ezen túl is tesszük magunkat, felmerül, ugyan miért terjesztené ki 51 százalékra tulajdonjogát az SMM, amelynek a város vezetőivel a végletekig megromlott a kapcsolata. Olyannyira, hogy az ügyvezető nem enged betekintést a cég adataiba a 49 százaléknyi részesedéssel rendelkező tulajdonostársnak. Ami önmagában szinte értelmezhetetlen állapot.
A szövevényes ügy egyik mellékszálaként a PNK többek között Iványinak is tetemes összeggel, egyes információk szerint 49 millió forinttal tartozik. Iványi úgy gondolhatja, ha a város magára hagyja a PNK-t, s az NB I-be az elmúlt hetekben felkerült PVSK-t karolja fel, akkor nem tudja érvényesíteni jogos követelését, ezért ragaszkodik a PNK-hoz és az SMM-hez. A kiváló, kikezdhetetlen hitelű játékos így élő pajzsként védi Rózsáékat.
Eme szerepkörében kis túlzással egyedül maradt, hiszen Fegyverneky Zsófia, Bujdosó Nóra, Krnjics Szara elhagyta a csapatot, a légiósok aligha térnek vissza, Vajda Anna pedig véletlenül sem igazolt vissza a Mecsekaljára. Tartozásai miatt a Pécset kizárták az átigazolásból, jelen állapotában nemhogy az Euroligába, még az NB I-be sem nevezhet be. Pillanatnyilag csapat nincs is, csupán egy romhalmaz, ami mindent és mindenkit maga alá temethet.
Éppen ezért volt lényeges a polgármester és az irányító tegnapi találkozása. A megbeszélés eredményéről Páva Zsolt ma ad hivatalos tájékoztatást, de úgy tudjuk, a felek békében és annak reményében váltak el egymástól, hogy rövid időn belül tisztázzák a vitás kérdéseket, s Iványi a jövőben is a pécsi kosárlabda meghatározó alakja marad.
A csapat vergődése pécsi belügyként is kezelhető, de túlmutat önmagán. A Pécs és hazai vetélytársa, a Sopron idehaza a hidegháborúra emlékeztető küzdelmet vívott egymással. Mindkét klub a lehetőségeit messze túlhaladva költekezett – a Sopron tartozása is meghaladja a 200 millió forintot, csak éppen kezelhető –, s most a Pécs, mint egykor a Szovjetunió, belerokkant a versenybe, s nem kerülheti el az átalakítást, ami bizony fájdalmakkal jár.
Mindezt Pécsett sokan Rátgéber László nyakába igyekeznek varrni, mondván, ő hajszolta bele olyan kiadásokba a klubot, amire nem volt fedezet. Kétségtelen, a tartozás már akkor meghaladta a 100 millió forintot, amikor Rátgéber három éve Moszkvába szerződött. Ám a szerződéseket nem ő írta alá, ezért őt nem terhelheti jogi felelősség, másrészt a PNK adóssága az elmúlt három évben a triplájára hízott, amihez pedig végképp nincs semmi köze.
Pécsen újra kell gombolni a kabátot. Ami rövid távon azzal is járhat, hogy a csapat egy szinttel lejjebb süllyed, nem lesz aranyesélyes az NB I-ben, s nem indulhat az Euroligában – de legalább életben marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.