Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 11–12.
Barokk színházi program Gödöllőn. Baldassare Galuppi Il caffé di campagna (A falusi kávéház) című vígoperájának ősbemutatóját láthatja a közönség a Savaria barokk zenekar közreműködésével, Németh Pál vezényletével, Kürthy András rendezésében. Az előadás az EU-elnökség rendezvényeinek kísérőprogramja. Jegyek a gödöllői belvárosi jegyirodában (Szabadság tér 5.), illetve a kastély pénztárában vásárolhatók.
Helyszín: gödöllői királyi kastély barokk színházterme (Gödöllő, Szabadság tér 1.).
Időpont: 19 óra

Június 13.
Karizmák ünnepe Máriaremetén. Az esztergom–budapesti főegyházmegye a máriaremetei plébániatemplom kertjében rendezi meg hagyományos pünkösdhétfői programját, a karizmák ünnepét. Az idei együttlét középpontjában a családok állnak, az ünnep mottója: „Szövetség a szeretetben.” A nagyszínpadi programokat tanúságtételek követik, majd a résztvevők beszélgetést hallhatnak Erdő Péter bíboros prímás, esztergom–budapesti érsekkel. A délután háromkor kezdődő szentmisét koncert követi. További információk a www.kim.katolikus.net honlapon.
Helyszín: máriaremetei kegytemplom (1029 Budapest, Templomkert 1.).
Időpont: 9 óra

Radnótitól a Radnótiig. A helytörténeti sétán a résztvevők megtudhatják, hogyan is változott Újlipótváros művelődéstörténete a kezdetektől napjainkig. Kassák, Radnóti, a Nyugat-mecénás Hatvany báró, politikai pártok és templomok, híres építészek kevésbé ismert épületei, a Dunapark kávézó, Vadász György és Budapest első élményszínháza mind szóba kerül a beszélgetésen. A részvételi létszám korlátozott, ezért előzetes bejelentkezés szükséges! (Jelentkezni lehet Maczó Balázsnál a +36 [30] 453 3693-as vagy +36 [1] 349 1501-es telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail címen.) A belépődíj: 1000 forint.
Helyszín: Angyalföld, gyülekező a Kádár utca és a Visegrádi utca sarkán.
Időpont: 10 óra

Megnyílik a Szent Erzsébet-zarándokút. Árpád-házi Szent Erzsébet szentté avatásának 776. évfordulója alkalmából délelőtt ünnepi szentmisét mutat be a sárospataki bazilikában Ternyák Csaba egri és Bernard Bober kassai érsek. Ezt követően körmenetet tartanak Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjével, majd a Sárospatakot Kassával összekötő Szent Erzsébet-zarándokutat nyitja meg a két főpásztor ünnepélyes áldása. A nyitó zarándoklat, amelynek első napjához bárki csatlakozhat, körülbelül 12.30-kor kezdődik.
Helyszín: sárospataki bazilika (Sárospatak, Szent Erzsébet tér 15.).
Időpont: 10.30

Bauhaus-e a Bauhaus Újlipótvárosban? Bauhaus stílusú-e az újlipótvárosi építészet? Egyáltalán létezik-e Bauhaus stílus? És miért kell nagy kezdőbetűvel írni a Bauhaust? Mikortól beszélhetünk Újlipótvárosról? Milyen belső terei, lépcsőházai vannak egy-egy „újlipót” háznak? Milyen kulisszatitkai lehetnek egy új városrész kialakításának? A kérdésekre választ kaphatnak az érdeklődők az angyalföldi helytörténeti gyűjtemény történeti témájú sétáján. A résztvevők tíz lépcsőházat tekintenek meg az Alig, a Kresz Géza, a Visegrádi utcában, a Szent István parkban, a Pozsonyi úton és a Hollán Ernő utcában. A létszám korlátozott, ezért előzetes bejelentkezés szükséges! (Jelentkezni lehet Maczó Balázsnál a +36 [30] 453 3693-as vagy +36 [1] 349 1501-es telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail címen.) A belépődíj: 1000 forint.
Helyszín: angyalföldi helytörténeti gyűjtemény (1132 Budapest, Váci út 50.).
Időpont: 14 óra

Június 14.
A rendhagyó irodalomórák legrendhagyóbbika. Szabó Tibor Benjámin író-kritikussal és Csapody Kinga irodalmárral Kardos Tamás diák beszélget.
Helyszín: III. Béla Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola (Zirc, Köztársaság út 9.).
Időpont: 16 óra

Kereszténységünk megalapozói. Alkotmányunk preambulumának értelmezése: kereszténységünk alapozói, a bencések címmel Rászlai Tibor eszmetörténész tart előadást.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár u. 5.).
Időpont: 17 óra

Június 16.
Pestieknek Budáról. A Várban a polgárvárosi házak múltjával ismerkedhetnek az érdeklődők Saly Noémi várostörténész segítségével. Találkozás a Bécsi kapu téri evangélikus templom előtt.
Helyszín: budavári evangélikus templom (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 9.).
Időpont: 17 óra

Bécsi Napló-est. Harminckét év megjelenésének mérlegét összegezik a Bécsi Napló várbeli estjén. A megnyitót Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondja, az ülést Szakály Sándor történész vezeti. Közreműködik: Böröndi Lajos, Deák Ernő, Ferenczy Klára, Varga Sándor. Bemutatják S. Csoma János Lélekkikötő című verskötetét is.
Helyszín: Litea könyvesbolt (1014 Budapest, Hess András tér 4.).
Időpont: 18 óra

Szent László és kora. Nagy királyunkat és korát mutatja be Váraljai Csocsán Jenő görög katolikus lelkész, történész-szociológus a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége belvárosi csoportjának szervezésében.
Helyszín: Szent Kinga Otthon (1053 Budapest, Egyetem tér 5. I/5.).
Időpont: 19 óra

Június 17.
Művészet és pszichoanalízis. A Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös műhelybeszélgetés-sorozatának találkozóján ezúttal Hol a határ? Küzdelem és feladás, győzelem és vereség Doctorow Ragtime regényében címmel Fülöp Márta pszichológus beszél, közreműködik Bánffy Edit előadóművész. A sorozatot szerkeszti és a műhelybeszélgetést vezeti Valachi Anna irodalomtörténész.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18 óra

Június 18.
Magyar nemzeti parkok hete. Az ötödik alkalommal megszervezett hét hazánk természeti és kulturális értékeire, nemzeti parkjaink ökoturisztikai programjaira kívánja felhívni a figyelmet. Az egyhetes programsorozat egész napos, színes nyitórendezvényén Pécsett tíz hazai nemzeti park igazgatóságának munkatársai várják az érdeklődőket. Játékos vetélkedők, pecsétgyűjtő játék, természetismereti foglalkozások, kézműves foglalkozások gyermekeknek, kézműves termékek vására, bioétel-kóstoló (lekvár, szürkemarha-szalámi, méz stb.), színes kiadványok, információk a tíz hazai nemzeti parkról, illetve a természetvédelmi, ökoturisztikai programokról várják az érdeklődőket. Fellép a Márkus Színház is Az égig érő fa című mesejátékkal. Részletes információt a [email protected], [email protected] e-mail címen, illetve a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának + 36 (30) 377 3388-as és + 36 (30) 326 9459-es telefonszámán lehet kérni.
Helyszín: Pécs, Barbakán tér.
Időpont: 10 óra

Június 18–19.
Siroki várnapok. A kétnapos programsorozat első napján az Aranykard Sárkányos Lovagok lovagitorna-, a Bene íjászai, a Szittya lovas íjászok, a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagok bemutatói mellett a vendégek megtekinthetik a Süsü, a sárkány című mesejátékot a Harlekin Bábszínház előadásában, a kassai Thália Színház Boldog születésnapot! című előadását, a gyermekszínjátszók fellépését és a Mátrix együttes koncertjét. A második napon, vasárnap a megismételt lovagitorna-bemutatók mellett a Nyakigláb, Csupaháj és Málészáj című mesét nézhetik meg sok muzsikával, továbbá a Gyöngyszem óvoda hagyományőrzőit, a tárogatófesztivált, Keresztes Ildikó koncertjét láthatják. Kiszelyné Tóth Anett, a Sirok Vártársaság tagja A siroki vár múltja, jelene és jövője címmel tart előadást. Mindkét nap kézműves foglalkozások (korongozás, gyöngyfűzés, papírmerítés, selyemfestés, arcfestés, ékszerkészítés) várják az érdeklődőket. A vendégek részt vehetnek a Nyírjes Nyugdíjasklub palóc krumpliétkeinek és a gyöngyösi borpalotának a kóstolóján. Részletes információk a Sirok.hu/programok oldalon találhatók, illetve Nagy Bernadettől kérhetők a +36 (30) 871 5640-es telefonszámon.
Helyszín: siroki várnyereg; siroki várparkoló; a siroki könyvtár előtti terület (Sirok, Borics Pál utca 1.).
Időpont: 10 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.