Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 6.
Hajdúdorogi iskolatörténet. A Hajdúdorogi Füzetek 12. kötetében megjelent Kozma Jánosné A Hajdúdorogi Állami Elemi és Általános Iskola története, 1896–2011 című tanulmánya. A munkáról, illetve az iskola történetéről Csige József nyugalmazott címzetes igazgató tart előadást.
Helyszín: Mészáros Károly Városi Könyvtár (Hajdúdorog, Böszörményi utca 7.).
Időpont: 17 óra

Csingiz Ajtmatov-emlékest. Az újjászülető ember címmel, Roza Otunbajeva kirgiz államfő magyarországi látogatása alkalmából Csingiz Ajtmatov-emlékestet tartanak. A rendezvényen felszólal Roza Otunbajeva, Szőcs Géza államtitkár, Mészáros Márta filmrendező, a Magyar–Kirgiz Baráti Társaság elnöke és Karel Abdikulov filmrendező. Közreműködik Kováts Adél és Fekete Ernő, házigazda Schmidt Mária főigazgató.
Helyszín: Terror Háza Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 60.).
Időpont: 17.30

Volt egyszer egy királyi palotánk. A budavári királyi palota pusztulásáról, felemás újjáépítéséről tart előadást Seremetyeff-Papp János restaurátorművész, egyetemi tanár.
Helyszín: KDNP-iroda (1051 Budapest, Október 6. utca 19., bejárat az Arany János utca felől).
Időpont: 18 óra

Egészségakadémia. A sorozat következő előadását Bellyei Árpád professzor tartja Nagyízületi protetika címmel.
Helyszín: MTA Pécsi Akadémiai Bizottság székháza (Pécs, Jurisics Miklós utca 44.).
Időpont: 18 óra

Június 7.
Az újjáépült sikló. Az eredeti siklót, régebbi nevén budai hegypályát az alagút Duna-parti bejárata közelében és a Sándor-palota között építették 1868–1870 között gróf Széchenyi István fia, Ödön kezdeményezésére. 1943-ban már kétmillió utast szállított. A második világháborúban a felső épületet bomba pusztította el, az alsó ház a gőzgéppel nem sérült meg. A romokat 1948–49-ben eltakarították. Az újraépült siklót éppen huszonöt éve, 1986. június 4-én avatták fel; napjainkban az utaslétszám évente hétszázötvenezer és egymillió között van. 1987 óta a Várral és a Duna-parti látképpel együtt a világörökség része. Az évforduló alkalmából kiállítás nyílik Budapesten. A résztvevőket Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke köszönti, a tárlatot Tarlós István, Budapest főpolgármestere nyitja meg.
Helyszín: Budapesti Városvédő Egyesület Podmaniczky-terme (1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14–16.).
Időpont: 17 óra

Az „örök fejedelem” – Rákóczi Ferenc. A Rákóczi-szabadságharc végének háromszázadik évfordulóján a „Cum Deo…” kérdéséről tart előadást Rászlai Tibor eszmetörténész.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

Keresztényként, értelmiségiként, keresztény értelmiségiként. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szombathelyi csoportja találkozóján Velkey György orvossal, a református egyház Bethesda Gyermekkórháza főigazgatójával, a Magyar Kórházszövetség elnökjelöltjével beszélgethetnek a résztvevők.
Helyszín: Pannónia étterem (Szombathely, Fő tér 29.).
Időpont: 17.30
Al Ghaoui Hesna kalandjai. A Magyar Televízió kétszeres kameradíjas szerkesztő-riportere a világ számos háborús övezetéből tudósított. A vendégeknek Háborúk földjén című könyvéről és élményeiről mesél.
Helyszín: Radó Antal Városi Könyvtár és Művelődési Központ (Lamberg-kastély) olvasóterme (Mór, Szent István tér 5.).
Időpont: 18 óra

Művelődéstörténeti sorozat. Szentgyörgyvölgyi Péter következő előadásának címe Történelmi, kultúrtörténeti és családtörténeti kalandozások a Szilágyságon és Kalotaszegen át Kolozsvárig.
Helyszín: Belvárosi Polgári Szalon (1056 Budapest Cukor utca 5.).
Időpont: 18 óra

Ön már városunk része. Minden városban vannak a városra jellemző, csak ott megtalálható épületek, utcarészletek, parkok, amelyek láttán mindenki tudja, melyik településről is van szó. Ugyanígy vannak a városban nélkülözhetetlen emberek, akik munkájuk révén lettek a helyi élet részei. Őket látja vendégül a Pécsett induló új sorozat. A mostani vendég Balikó Tamás színész-rendező; beszélgetőtársa Bánkúti István mérnök-közgazdász.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 18 óra

Az alföldi iskola. Alföldi festők néven emlegeti a művészettörténet azokat a festőket, akik a XX. század első felében Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Baján, Debrecenben, a szolnoki művésztelepen, azaz az Alföldön működtek. Ludmann Mihály diavetítéssel illusztrált sorozata az alföldi iskola munkásságába vezeti be a látogatókat. A belépődíj 600 forint.
Helyszín: Klebelsberg Kunó Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ (1028 Budapest, Templom utca 2–10.).
Időpont: 18.30

Június 8.
Hőség. Bodnár V. Róbert forgatókönyvíró és Hajagos Mihály színművész közreműködésével Biharkeresztesen tartják a Hőség című tévéfilm ősbemutatóját.
Helyszín: városi művelődési ház és könyvtár (Biharkeresztes, Hősök tere 12.).
Időpont: 16 óra

Beszélgetés az iráni nagykövettel. A Jászok Egyesülete ügyvivői testületének és a Magyar–Iráni Baráti Társaság vendége az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete. A beszélgetés nyilvános.
Helyszín: Pest megyei megyeháza, II. emelet 245-ös terem (1052 Budapest, Városház utca 7.).
Időpont: 17 óra

Június 9.
Író-olvasó találkozó. Vargáné Pozsár Edit gyermekkönyvíróval találkozhatnak az érdeklődők Hajdúhadházon.
Helyszín: Földi János Könyvtár, Emlékház, Hajdúhadházi Galéria (Hajdúhadház, Dr. Földi János utca 8.).
Időpont: 10 óra

Józsefváros templomai egy restaurátor szemével. A résztvevők a Horváth Mihály téri Szent József-templomba látogathatnak Martsa Piroska képzőművész, restaurátor vezetésével.
Helyszín: Szent József-templom (1082 Budapest, Horváth Mihály tér 7.).
Időpont: 14 óra

Mórahalom, egy kisváros léptékváltása. A kérdésről Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő tart előadást.
Helyszín: MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 110-es előadóterme (Szeged, Somogyi utca 7.).
Időpont: 16 óra

Asztali beszélgetések. Szemben a múltunkkal, avagy Trianon, holokauszt, kommunizmus és a jelen. A témáról György Péter esztéta és Csepregi András evangélikus lelkész beszélget.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18 óra

KRÚDYZÓna. „A régi Bécsért lehetett rajongani” – Bécs és a magyarok Krúdy korában és műveiben. A sorozatot szerkesztő Fábri Anna irodalomtörténész vendége Fónagy Zoltán történész. Közreműködik: Bauernhuber Enikő és Szabó András előadóművész. A belépőjegy 800 forint.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18 óra

Június 10.
Alzheimer – múlt, jelen, jövő. Konrad Beyreuther professzor tart előadást a kór kezeléséről, németül. Az előadást kivonatosan magyarra fordítják.
Helyszín: TIT-központ, díszterem (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 16.).
Időpont: 10 óra

Hubay Miklós-emlékest. Barátai, pályatársai, tisztelői, a szakmai szervezetek képviselői idézik fel a közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas drámaíró pályáját.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.