Ítélet előtt a gyilkos rendőr

Határozott idejű fegyházbüntetés kiszabását indítványozta vádbeszédében az ügyész arra a volt rendőrre, aki társaival arab valutázókat rabolt ki Budapesten, egyiküket meg is ölte a támadáskor.

Csibra Tibor
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végéhez közeledik annak a társaságnak a büntetőpere a Fővárosi Bíróságon, amelynek tagjai arab pénzváltókat támadtak meg két éve Budapesten, az egyik valutázót meg is gyilkolták. Az eljárás tegnap az ügyész, majd a védők egy részének perbeszédeivel folytatódott. A vádhatóság képviselője határozott idejű fegyházbüntetés kiszabását javasolta az elsőrendű terheltre, E. Gáborra, aki a bűncselekmények elkövetésének idején rendőr volt, s ő végzett az egyik arab sértettel. A rablásokban, illetve azok kitervelésében részt vett másik három vádlott esetében fegyházban letöltendő szabadságvesztést látott indokoltnak az ügyészség, további öt érintett esetében pedig a lényegesen enyhébb pénzbüntetés és közmunka kiszabására tett javaslatot. Az egykori rendőr, E. Gábor a vádindítvány szerint így legfeljebb húszéves szabadságvesztésre számíthat, a rablásoknál vele tartó társai ennél várhatóan lényegesen kevesebbet kapnak.
A társaság tagjai 2009 nyarán tervelték ki, hogy arab pénzváltókat támadnak meg Budapesten, hogy így szerezzenek nagyobb mennyiségű készpénzt. Választásuk azért esett a valutázókra, mert úgy gondolták, hogy azok egyéb illegális üzleteik miatt nem mernek feljelentést tenni, ha kirabolják őket. A vádlottak figyelni kezdték a Keleti pályaudvar és a józsefvárosi piac környékének pénzváltóit, kifigyelték, hogy azok hol laknak, felderítették útvonalaikat, szokásaikat. E. Gáborék a felderítéshez ismerőseik segítségét is kérték, hogy így kerüljék a feltűnést, utóbbiak azok, akikre enyhébb büntetést is elegendőnek tart az ügyészség.
E. Gáborék először egy egyiptomi férfit raboltak ki a lakásánál 2009 júniusában, a sértettet viperákkal összeverték, elvették a táskáját, majd autóval menekültek el a helyszínről, zsákmányuk 7,5 millió forint volt. Néhány hónap múlva egy másik arabot szemeltek ki, a volt rendőr, és társa, M. János a férfi lakhelyén, egy panelépület lépcsőházában várt a férfira. A rablók bukósisakot viseltek, mert tervük az volt, hogy robogókkal menekülnek el a támadás után a helyszínről. Amikor az arab férfi meglátta őket, gyanút fogott, és előrántott egy tőrkést. E. Gábor ennek ellenére rárontott, dulakodni kezdett a sértettel, de nem bírtak egymással. A vádlottak – állításuk szerint – már elmenekültek volna, de az arab nem tágított, és megsebesítette a volt rendőrt, aki erre elővette pisztolyát, és agyonlőtte a férfit. A támadók 45 ezer amerikai dollárt vittek el a pénzváltó kabátjából, a rablásnak tanúja volt az áldozat terhes felesége is. E. Gábor – aki korábban a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál teljesített szolgálatot – őrizetbe vétele után, ügyészi kihallgatása közben megpróbált megszökni a vádhatóság épületéből, kiugrott az ablakon, de az eséskor súlyosan megsérült, és az utcán újra elfogták.
A társaság pere kedden, a rablásokban részt vett vádlottak védőinek perbeszédeivel folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.