Itt a kamarai törvény

Dénes Zoltán
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült az agrárkamarát felváltó Vidékfejlesztési, Agrár- és Élelmiszer-gazdasági Kamaráról szóló törvénytervezet végleges szövege, amely így hamarosan a kormány, majd a parlament elé kerülhet – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. Ha a jogszabályt elfogadják, az új szervezet az őszi kamarai választásokat követően 2012. január 1-jével kezdheti el tevékenységét. A tárca tájékoztatása szerint a széles körű társadalmi vitát követően, az eredeti vitaanyag néhány ponton jelentősen módosult. A tárca úgy látja, hogy bár a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara továbbra is fenntartja kétségeit az élelmiszer-feldolgozók és -kereskedők kettős tagságának bevezetésével kapcsolatban, a leendő tagok többsége már meggyőződött arról, hogy a rendszer számukra is előnyös lehet. Konszenzus született arról, hogy a tagdíj az eladott áruk beszerzési értékével és a szolgáltatások ellenértékével csökkentett nettó árbevétel értékének egy ezreléke lesz. Az élelmiszer-feldolgozói és -kereskedői kör javaslatára és kérésére született meg a törvénytervezetnek az a rendelkezése, amely szerint az agrárkamarai választásokon a megyei jelöltlistákat úgy kell összeállítani, hogy azon a mezőgazdasági termeléssel, az élelmiszer-feldolgozással és az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó kamarai tagok egymást követő sorrendben, felváltva szerepeljenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.