Itt az idő: felpörögnek a nyári ellenőrzések

A nyáron megnövekedő belföldi és külföldi vendégforgalom idén is indokolttá teszi, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság górcső alá vegye az idegenforgalmi szolgáltatásokban érdekelt vállalkozásokat.

Munkatársunktól
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idegenforgalmi főszezonra koncentráló vizsgálatok idén június közepén kezdődnek, s eltartanak egészen augusztus végéig. Az ezeket, valamint az ellenőrzés folyamatát is bemutató sajtótájékoztatóját a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tegnap tartotta meg a fővárosi Kopaszi-gát egyik vendéglátóhelyén. Az eseményen Fülöp Zsuzsanna, a hatóság szóvivője kiemelte: a fogyasztóvédelmi ellenőrzések elsődleges célja, hogy a hatóság meggyőződjön az idegenforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi előírások betartásáról. A vizsgálódásokra nemcsak a vendéglátóhelyeknek kell számítaniuk, hanem többek közt a turisztikai és a vízi játékok szolgáltatóinak, a strandon árult termékek üzemeltetőinek és árusítóinak is.
Az ellenőrzések elsősorban a vízparti nyaralóhelyeket, strandokat, wellness- és gyógyturisztikai helyeket, fesztiválokat és rendezvényeket érintik majd, de lesznek olyanok is, amelyek a városközpontok vendéglátó-ipari egységeire koncentrálnak. A hatóság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak majd a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat – például a vásárlók megkárosítása és a többletszámolás – kiszűrésére. Az ellenőrök megnézik a kimért szeszes és alkoholmentes italok térfogatát, valamint a tömegre értékesített termékek, például a grillezett hús, a hurka, a kolbász, a gumicukor és a pogácsa súlyát. Figyelmük azt sem kerüli el, hogy a felszolgálási díjak feltüntetése megfelelően történik-e, vagyis az érintett termék árával együtt, ugyanazon az árkiíráson vagy árjegyzékben szerepel-e. A kereskedők nyugta- vagy számlaadási kötelezettsége szintén górcső alá kerül, miként az is, hogy a vendéglátóhelyek mérőeszközei hitelesítve vannak-e. Az idegenforgalmi főszezonban a hatóság a taxisokra is kiemelt figyelmet fordít, ahogyan a fiatalkorúak dohány- és alkoholtermékekkel történő kiszolgálásának ellenőrzésére is. Emellett a zenés-táncos szórakozóhelyekre vonatkozó előírások betartására is nagy hangsúly helyeződik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.