Jelnyelvi tolmács a tragédiában

Vakulya Eszter
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi tettel ünnepel a nyolcvanéves Szegedi Szabadtéri Játékok: kivetítőn követhető jelnyelvi tolmácsolással adják elő Az ember tragédiáját. Emellett a nézőtér Párma szektorának egy részén összesen 120 szék környezetében indukciós hurkot helyeznek el, ennek segítségével erősítik fel a színpadi hangokat annyira, hogy azokat a nagyothalló készülékekkel is élvezni lehessen. Az indukciós hurok az idei összes előadás alatt működik majd. Bátyai Edina, a fesztivál ügyvezető igazgatója emellett azt is bejelentette, hogy az említett szektorban ingyen látják vendégül a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének tagjait. Tapolczay Gergely, a Fidesz siket országgyűlési képviselője örömmel üdvözölte azt a kezdeményezést, hogy a tévécsatornák után a színházak is csatlakoznak a jelnyelv bevezetéséhez, és így a siketek is megszokják, hogy színházba lehet járni. Az akadálymentesítésben a 90 Decibel Project segédkezett. A Szegedi Szabadtéri Játékoktól korábban sem volt idegen, hogy elősegítse a fogyatékkal élők előadásokon való részvételét: a mozgáskorlátozottak évek óta akadálymentesen juthatnak el speciálisan kialakított helyeikre.
Az ember tragédiáját, amely a jubileumi évad ünnepi előadása lesz július első két estéjén, Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be Trill Zsolt, Rátóti Zoltán, Ónodi Eszter, Cserhalmi György, Blaskó Péter, Varga József és Hobo főszereplésével, Verebes Ernő zenéjével kiegészítve, Alexander Belozub díszleteivel-jelmezeivel. Vidnyánszky Attila elmondta: bár bizonyos részeknél visszaköszönnek a korábbi rendezései, egészen új színrevitelt láthat a közönség, a statiszták között pedig helyet kaptak azok a középiskolás fiatalok is, akik részt vettek a Madách-dráma népszerűsítésére szervezett akcióban, az Ádámok és Évák ünnepén. A Madách-mű egyébként szintén jubilál: idén 150 éve adták ki.
A jubileumi műsorban a nyitó előadás sok év után lett újra próza, a kínálat nagyobbik része azonban ezúttal is elsősorban a zenés színházra koncentrál. Júliusban A víg özvegy és a Carmen szórakoztatja a közönséget, augusztusban a Popeye című zenés játék, a Gianni Schicchi és Vajda János Thomas Mann novellájából készült Mario és a varázsló című operája, valamint a népszerű musical, a Valahol Európában hangzik el a Dóm téren.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.