Jogellenes támogatás a Nitrogénműveknek?

Dénes Zoltán
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nappal az arról szóló kormányrendelet megszületése előtt döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a péti székhelyű Nitrogénművek Zrt.-nek állami garanciával nyújtandó hitelek odaítéléséről – közölte Budai Gyula. Az elszámoltatási kormánybiztos a napokban rendelt el vizsgálatot a Nitrogénművek Zrt. állami támogatásával és államilag garantált hitelfelvételével összefüggésben. A cég az előző kormány idején mintegy 24 milliárd forint, javarészt államilag garantált beruházási és forgóeszközhitelhez jutott. Az ügyben két kormányhatározat született, az egyik 2008. december 20-án, és igen szigorú feltételekhez kötötte a hitelnyújtást, a másik pedig 2009. január 23-án, és a cég számára már jelentősen könnyített kikötéseket tartalmazott. Az enyhébb folyósítási feltételekről az állami tulajdonban lévő MFB akkori igazgatósági tanácsa már január 22-én döntött, vagyis egy nappal a kormányrendelet megszületése előtt. A pénzintézet vezetői négy nappal később további szerződésmódosításokat fogadtak el, a részvényesi jogokat gyakorló akkori pénzügyminiszter, Veres János pedig ismét az MFB-döntést követően és azt alátámasztó határozatot hozott. A kormánybiztos szerint az ügy kapcsán több jogsértő intézkedés is történt.
A gyár állami támogatását az Európai Bizottság is kivizsgálta, és megállapította: az MFB által nyújtott, 88 millió euró összegű, állami kezességvállalással fedezett hitelek jogellenes állami támogatásnak minősülnek. Ezért úgy ítélték meg, a vállalatnak vissza kell fizetnie az állami támogatás egy részét. Szilágyi János, a Nitrogenművek műszaki igazgatója az MTI-vel közölte: a társaság egyetlen forint állami támogatást sem kapott, a cég kizárólag piaci alapú és feltételű hiteleket vett fel az MFB-től.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.