Jogszerű fapusztítás

2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedéllyel kopaszítottak le egy közkedvelt fás, egyhektárnyi magánterületet a Vonyarcvashegy melletti Szent Mihály-domb lábánál. A település polgármestere, Péter Károly lapunknak elmondta, a korábbi erdő helyett mostantól a telefonvezetékeket és az oszlopokat csodálhatják a falubeliek és a kirándulók. A kopár táj mellett kerékpárút vezet el, az aljában pihenőhelyet alakítottak ki szalonnasütővel, padokkal, és éppen a napokban nyertek egy uniós pályázatot, hogy a Natrura 2000 védettsége alatt álló Szent Mihály-domb környékét szépítsék. A polgármester szerint valóban volt néhány korhadt fa, de a feldaraboltak között jócskán akadt fiatal, egészséges jegenye és nyír is. Úgy vélte, rossz lehet a szabályozás, ha ezt a pusztítást jogosan megtehette a tulajdonos. Az ügyet tisztázandó, levélben fordultak az engedélyt kiadó erdészeti hatósághoz.
– Egy réten álló öreg, rossz állapotban lévő nyárfacsoportot vágatott ki a terület tulajdonosa, szándékát előre bejelentette az erdészetnél, és engedélyt kapott rá – tájékoztatta lapunkat Vaspöri Ferenc, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának vezetője. Elmondta, a terület nem minősül erdőnek, ezért tarvágásról sem lehet szó. A tulajdonos korábban arra hivatkozva döntött a fák kivágása mellett, hogy az egyik rádőlt az ott futó telefonvezetékre, megrongálta az oszlopot is és ebből kellemetlenségei támadtak. Az igazgató hozzáfűzte: a nyárfák átlagos élettartama 35–50 év, itt körülbelül ötvenéves fákról volt szó, s az érintett térség nem áll védelem alatt. Különleges érték, például értékes szaporítóanyag megsemmisülése vagy meghatározó táj vagy tájelem esetén a hatóság megakadályozhatja a fák kivágását, de ebben az esetben erről nem volt szó. Ráadásul az erdészet nem vállalhatja annak felelősségét, hogy később a fák vezetékeket rongáljanak meg. Egy erdész tegnap felmérte, hogy a tulajdonos 25 köbméter nyárfát, azaz akkora mennyiséget vágott ki, mint amekkorát korábban bejelentett.
– Vegetációs időszakban sem fákat, sem bokrokat nem szerencsés kivágni – tájékoztatta lapunkat Petróczi Imre, a közelben húzódó Balaton-felvidék Nemzeti Park igazgatóhelyettese. Elmondta, a kivágásnak ilyenkor nem- csak a fák és bokrok, hanem a rajtuk fészkelő madarak, ott élő rovarok élőhelye is áldozatul esik. Ráadásul ezeket a munkákat azért is időzítik a télre, hogy a nagy gépekkel ne tapossák össze a növényzetet. Kivételek azonban vannak, ilyen például, ha betegség vagy veszély miatt nem lehet késlekedni a fák kivágásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.