Jubilálnak a bor pécsi dalnokai

Mudis Árpád
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz elhinni, de már tízéves születésnapját ünnepli nyolcadikán Pécsett a hazai borfesztiválok és gasztronómiai események elmaradhatatlan fellépője, a pécsi Vivat Bacchus énekegyüttes. Az életörömöt és a kulturált borfogyasztást hirdető fiúk acapellában előadott dalaikkal az évek során bejárták a fél világot. Repertoárjukban felfedezhető a népi folklóron kívül számos más stílusirányzat, például a jazz, a blues vagy rock and roll hangzásvilága is.
Lemezeiken többek között híres magyar költők borosverseit és saját humoros szövegeiket zenésíti meg Balásy Szabolcs tenorista. Alkalomadtán híres opera- és operettszerzők idevágó áriáit is előadják; Bognár Szabolcs például Erkel Bánk bánjából Petur bordalát énekli a fellépéseken.
Az együttes minden tagjának van zenei képzettsége, és ez a Vivat Bacchus létrejöttében is szerepet játszott, hiszen a csapat alakulásának gondolata 2001-ben a pécsi Bartók férfikarral megejtett külföldi turné alkalmával fogalmazódott meg. Munkájukra több neves előadó is felfigyelt: pár éve végigkísérték Ákost a Még közelebb tizennyolc állomásos koncertkörútján, de énekeltek már Demjén Ferenccel, a V’Moto-Rockkal, Sasvári Sándorral, Pálffy Istvánnal és a Bolyki Brothersszel is. Legutóbbi kiadványuk tavaly nyáron jelent meg Dupla Magnum címmel – a hanglemez mellé egy extrákkal tűzdelt koncert DVD-t is csomagoltak.
Valamennyi lemezük kiadását magyar borászatok, borrendek és bort kedvelő cégek támogatták, akik szintén azon fáradoznak, hogy a magyar bor elfoglalja méltó helyét a világban. A pécsi új Kodály-központban jövő szerdán megrendezendő koncerten az elmúlt tíz év kedvelt dalai mellett új szerzemények is felcsendülnek majd, és a húsztagú szimfonikus zenekar, a La Bohéme mellett meglepetésvendégek is lesznek. Az előadás szünetében az együttes tagjai az egész közönséget meginvitálják egy borkóstolóra Tiffán Ede és Zsolt, valamint Áts Károly boraival.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.