Jutalombónuszok a maradóknak?

Sarkalatos, azaz kétharmados törvényekben rögzítené a miniszterelnök egyebek között a nyugdíj- és az adórendszer alapvető szabályait. Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár tegnap arról nyilatkozott, hogy többek között az egykulcsos adó kerülhetne bele a törvénybe. Orbán Viktor azt ígérte, az életpályamodellek átalakításával jobban megéri majd dolgozni, mint otthon várni a nyugdíjat. Úgy tudjuk, az ehhez vezető lehetséges kormányzati megoldások között egy bónusz-malusz típusú rendszer bevezetése is szerepelhet.

Szilágyi Richárd
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugdíjrendszer átalakításának végére az életpályamodelleket úgy szerveznék át, hogy az utolsó tíz, munkában töltött év nagyobb súllyal essen latba, jobban megérje dolgozni, mint otthon várni a nyugdíjat. Minderről Orbán Viktor a TV2-nek adott, kedd esti interjújában beszélt. A Magyar Nemzet információi szerint a miniszterelnök által felvetett elképzelések között egy olyan bónusz-malusz típusú rendszer bevezetése is szerepelhet, amely jutalmazná az öregségi nyugdíjkorhatárig munkában maradókat. A lapunk által megkérdezett szakértő emlékeztetett arra, hogy a kormányzati elképzelés alapja az a – jelenleg is működő – rendszer lehet, amely a rendvédelmi és fegyveres dolgozók esetében a minimum szolgálati időn túli munkavégzést ma is emelt összegű nyugdíjjal ismeri el. – A jelenlegi tervek ismeretében a kabinet ezt a rendszert terjesztené ki úgy, hogy nem a szolgálati időhöz, hanem az életkorhoz kötné a munkabért, így ezen keresztül a magasabb összegű várható nyugdíjat is – tette hozzá a kormányzati szakpolitikákat jól ismerő forrásunk.
– A nyugdíjrendszer, az adórendszer, a költségvetési gazdálkodás néhány alapvető szabálya, szemben a mostani ötvenszázalékos parlamenti többséget igénylő döntéssel, kétharmadossá fog válni a jövőben – jelezte Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint erre azért van szükség, mert így a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatóvá és stabillá válik. A kormányfő azonban számít arra, hogy erről a lépésről még nagyon sok vita lesz itthon és külföldön. A gazdaságról szóló kétharmados törvényt – mondta – saját magára szignálta, a kormány tagjain kívül pedig „külsős erőket” is felkért a legnehezebbnek ígérkező sarkalatos törvények előkészítésére.
Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a tervezett kétharmados adótörvényről tegnap azt mondta: „Többek között az egykulcsos adórendszert rögzíteni lehetne, és akkor Magyarországon hosszú távon ki tudna alakulni egy olyan rendszer, ahol 16 százalék az arányos adókulcsnak a mértéke, ehhez tudja mindenki alakítani az életét”. Varga a TV2 reggeli műsorában a különadók kapcsán azt hangsúlyozta, hogy ezeket hosszú távon ki kell vezetni a rendszerből, tehát 2013-tól ezekre a különadókra már nem lesz szükség. – Ezért én nem is tenném be őket egy ilyen sarkalatos, kétharmados jogszabályba – tette hozzá. Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az általános forgalmi adó kulcsait – az európai uniós kötelezettség miatt – nem foglalhatják törvénybe, ám a fogyasztási, illetve a jövedelemtípusú adók egymáshoz való arányát rögzíthetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.