Kaland a kijárt harci ösvényen

A folytatások évében a világszerte egymással konkuráló Kungfu Panda 2 és a Másnaposok 2 közül Amerikában utóbbi bizonyult sikeresebbnek a mozipénztáraknál. Pedig a rajzolt panda kalandjai stílusosabbak és klasszisokkal kellemesebb élményt kínálnak a legénybúcsú megpróbáltatásainál – nem csak az első rész kedvelőinek és a családosoknak.

Kárpáti György
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három éve még nem került a Kungfu Panda első része minden idők legnagyobb bevételt elérő animációs filmjei közé, de a karakterek voltak annyira sikeresek és szerethetők, hogy kellő alapul szolgáljanak a folytatáshoz. A pandakaland minden olyan elemet felvonultatott, amitől napjainkban a számítógépes animáció népszerű: gyönyörűen animált világ, humor, a jó és a rossz harca, emberi tulajdonságokkal felruházott, beszélő állatok és persze a trendi egzotikum, ezúttal a kungfu motívummal és a Himalája díszletével.
A Kungfu Panda 2 nem is akar letérni a kijárt harci ösvényről, és tulajdonképpen nem csinál többet, mint az első részt eleveníti fel, kreálva egy új gonoszt, akit az Őrjöngő ötös nevű csapat segítségével képes legyőzni a belső békéjét és múltját is kutató pandahős. A történetmesélés filmszerű, a viszszaemlékezésekből apránként állnak össze a részletek, s bár a fordulatok kiszámíthatók, került a sztoriba új elem is. A mese egyébként is ott folytatódik, ahol az első rész véget ért: a csúcsra került panda új szerepét szokja, és igyekszik megfelelni a ráaggatott elvárásoknak.
A folytatásoknál visszatérő kérdés, vajon van-e a történetben annyi, hogy méltó legyen az eredeti minőségéhez. A Kungfu Panda 2 megugorja a lécet, s bár túlzás lenne állítani, hogy minden percben újdonságok sorával szögez a székhez a történet, a kikerülhetetlen közhelyek és sztereotípiák mellett mégis fordulatos és magával ragadó mese kerekedik a végére. És ami fontos; a legerőszakosabb jelenetek is olyan kimértséggel kerültek a vászonra, hogy gyereklélekben még véletlenül se eshessen sérelem. Haláleset ugyan történik a rajzfilmben, de szükségtelen ábrázolni, csak a párbeszédekből derül ki a gyilkosság. Pedagógiai szempontból feltétlenül elismerés illeti az alkotókat, akik ellenálltak a kungfuból mint harcművészetből adódó, kézenfekvő erőszakos ábrázolás lehetőségének. A Kungfu Panda 2 igazi családi mozi, amelyet a valóban hibátlan animációs világ tesz önfeledt szórakozássá.
(Kungfu Panda 2 – színes, szinkronizált amerikai animációs film, 85 perc, 2011. Rendező: Jennifer Yuh. Forgalmazó: UIP-Duna Film.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.