„Kalapozik” a csapat Luxemburgban

Az idény lezárásaként az egyes kategóriák legjobbjait díjazták tegnap Telkiben, a Magyar Labdarúgó-szövetség edzőközpontjában, miközben a válogatottra még két feladat vár. Egy fontos és egy kevésbé fontos, reméljük, egyaránt nem túl nehéz. Barátságos mérkőzésen pénteken Luxemburgban, majd Eb-selejtezőn kedden San Marinóban lép pályára Egervári Sándor együttese. A papírforma szerint két sima győzelem, amire – nem tévedés – a vb-selejtező miatt is szükség van.

2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díjazottak. A legjobb mezőnyjátékos: 1. Andre Alves (Videoton) 282 szavazat, 2. Tököli Attila (Kecskemét) 97, 3. Böde Dániel (Paks) 90. A legjobb külföldön játszó labdarúgó: 1. Dzsudzsák Balázs (Eindhoven) 412, 2. Gera Zoltán (Fulham) 56, 3. Juhász Roland (Anderlecht) 53. A legjobb kapus: 1. Szűcs Lajos (Pápa) 177, 2. Németh Gábor (Vasas) 133, 3. Szasa Sztevanovics (Győr) 124. A legjobb 21 éven aluli játékos: 1. Lázár Bence (Újpest) 215, 2. Gosztonyi András (Videoton) 162, 3. Balázs Benjamin (Kaposvár) 96. A legjobb másodosztályú játékos: 1. Lippai Ákos (Diósgyőr) 173, 2. Bajzát Péter (Nyíregyháza) 151, 3. Laki Balázs (Gyirmót) 140. A legjobb edző: 1. Kis Károly (Paks) 216, 2. Sisa Tibor (Kaposvár) 136, 3. Mezey György (Videoton) 134.
A legjobb játékvezető: 1. Kassai Viktor 301, 2. Iványi Zoltán 83, Vad II. István 76.


Május vége átmeneti időszak a labdarúgásban. Erről árulkodott, hogy tegnap a díjazottak közül többen – így például Andre Alves, Németh Gábor, Bajzát Péter, Iványi Zoltán – nem jelentek meg a Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) ünnepségén. Pedig Alves egyenesen főszereplő lehetett volna, ám az sem kizárt, nem hogy „központi” rendezvényen, hanem már a pályán sem látjuk többet Magyarországon. Az edzők és a játékostársak szavazatai alapján kimagaslóan ő volt a 2010–2011-es idény legjobb NB I-es játékosa – teljes joggal, a 24 gólt nem kell megmagyarázni. Nála is nagyobb fölénnyel lett első Kassai Viktor a bírók és Dzsudzsák Balázs a légiósok között. Előbbi az év végén akár a nemzetközi rangsor élén is végezhet, mindenesetre a lehető legjobb ajánlólevél, hogy közmegelégedésre bíráskodott a szombati Bajnokok Ligája-döntőben. Tegnap már Telkiben mesélt az élményeiről az érdeklődőknek a rá jellemző kimértséggel, ami persze az ő esetében a profizmus velejárója.
– A mérkőzés után Pierluigi Collina, az UEFA játékvezetői bizottságának szakmai vezetője, valamint Gianni Infantino, az európai szövetség főtitkára is gratulált. Bízom benne, hogy a hivatalos, írásos jelentés sem tartalmaz majd elmarasztalást – mondta Kassai, majd kérdésünkre hozzátette, nemcsak szöveges értékelést, hanem osztályzatot is kap. Döntéseiről, így például a Manchesternek megadott lesgólról a szabályzat értelmében nem volt hajlandó beszélni. Egyes hírek szerint mégis megsértette a szigorú rendet, hiszen a szívéhez közel álló egy-két embernek a múlt héten a tiltás dacára elárulta, hogy ő vezeti a meccset, de ez inkább már szőrszálhasogatás. Adott szakterületén, kétség sem férhet hozzá, pillanatnyilag Kassai Viktor a magyar labdarúgás legmagasabban jegyzett alakja.
Csakis e képzelt rangsorban áll mögötte Dzsudzsák Balázs, aki a jövőjéről – eligazol-e a PSV Eindhoventől, s ha igen, akkor hová – tegnap nem kívánt, s talán nem is tudott érdemben beszélni. A többiekkel egyetemben ő is a „soron következő feladatra” koncentrál.
Felvetődik, hogy ez a feladat miért Luxemburg legyőzése, s miért nem mondjuk legalább Csehországé.
– Több oka is van ennek – kezdte a választ Egervári Sándor szövetségi kapitány. – San Marino ellen készülünk, ezért nagyjából vele azonos szintű csapattal érdemes barátságos meccset játszani. Nem tagadom, azt a szempontot is figyelembe vettük, hogy ilyenkor, a nyár elején, amikor a játékosok egy része már szabadságról tér vissza, a magyar válogatott az elmúlt években beleszaladt néhány kellemetlen pofonba. Továbbá már e nyáron, július 31-én összeállítják a 2014-es világbajnokság selejtezőcsoportjait, s nem mindegy, hogy melyik kalapból várjuk a sorsolást. Ebből a szempontból is szükségünk van a két győzelemre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.