Kérdéses, történt-e rémhírterjesztés

Swendt Pál
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem árul el részleteket a rendőrség arról a vizsgálatról, amelyet az elmúlt héten az egyik levelezési listán és SMS-ben is terjedő, a kétmillió forint feletti bankszámla-követelések befagyasztásáról szóló rémhír miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat.
Az ORFK érdeklődésünkre annyit közölt, a június 3-i kormányszóvivői sajtótájékoztatón elhangzottakon túl nincs mondanivalójuk. Emlékezetes, Nagy Anna kormányszóvivő pénteken bejelentette, feljelentést tettek, és a történteket a kormányzati szervek, így a rendőrség és a pénzügyi felügyelet is vizsgálja.
A lapunk által megkérdezett jogászok úgy látják, az ügy vélhetően „tényálláshiányos”, mivel a törvény szerint rémhírterjesztés miatt azt lehet felelősségre vonni, aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt – vagy való tényt oly módon elferdítve – állít vagy híresztel, amely alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére. A három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt tehát csak közveszély fennállása esetén lehet elkövetni, ezért ennek gyanújával várhatóan nem indul eljárás azok ellen (a hatóságok két személyt azonosítottak), akik a vagyonzárolásról szóló híresztelést megkezdték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.